BAHARATLI BAKLA ILE KUZU FILETO
(Gebakken Lamsfilet met Kruidige Tuinbonen)
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Turkije
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 25 minuten
Ingrediënten lamsbout:
- 500 gram lamsbout (of -filet), in blokjes van 2 x 2 cm gesneden
- 3 el olijfolie
- 3 el bonenkruid
- ½ el zout
- ½ el zwarte peper
- ½ el pul biber
- 30 gram boter
Ingrediënten pittige tuinbonen
- 500 gram tuinbonen (inclusief peulen)
- 1 ui. fijn gesnipperd
- 1 rode peper, in ringetjes gesneden
- ½ rode paprika, in kleine blokjes gesneden
- 5 el olijfolie
- 1 tl gemalen zeezout
- 1 tl pul biber
- 1 tl tomatenpuree
Ingrediënten knoflookyoghurt
- 3 tenen knoflook
- 2 el extra vergine olijfolie
- 250 ml volle Turkse yoghurt
- gemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper

Zacht lamsvlees en tuinbonen die je totaal anders bereidt dan in Nederland. Dat is Baharatlı Bakla ile Kuzu Fileto.
Dit verassend lekkere Turkse gerecht staat ook nog eens met 20 minuten op tafel. Heerlijk om in de lente buiten op je terras te serveren en te eten.
Bereiding knoflookyoghurt:
- Roer de olijfolie door de yoghurt.
- Pers de knoflook boven de yoghurt uit en roer goed door elkaar.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Laat afgedekt rusten in de koelkast.
Bereiding pittige tuinbonen:
- Verwijder aan beide zijden de draden van de tuinboonpeulen.
- Snijd de peulen diagonaal in stukken van 1½ - 2 cm.
- Verhit op medium hoog vuur 5 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak de ui, rode paper en paprika goudbruin.
- Voeg de tuinbonen toe en laat deze al omscheppend 3 minuten meebakken.
- Draai het vuur wat lager en voeg de tomatenpuree, pul biber en zout toe.
- Schep alles goed door elkaar en laat even 2 minuten al roerend meebakken.
- Zet het vuur laag en plaats een deksel op de hapjespan.
- Laat de tuinbonen 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg, als het te droog wordt, een beetje water toe.
Bereiding lamsbout:
- Verhit op hoog vuur 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak het vlees rondom goudbruin.
- Draai het vuur iets lager en voeg de boter, zout, zwarte peper, pul piber en bonenkruid toe.
- Laat 3 minuten op medium vuur bakken.
Opdienen:
- Serveer op voorverwarmde borden een hoopje lamsvlees met daar naast een flinke schep pittige tuinbonen.
- Serveer in een apart kommetje de knoflookyoghurt er bij.
- Lekker met vers gebakken Turks brood.
Een prachtige Turkse wijn om bij dit gerecht te drinken is de Kalecik Karasi Vinkara. Deze droge rode wijn is gemaakt van Kalecik Karası-druiven, een inheemse druivensoort uit Anatolië. Robijnrood van kleur met lichte granaatreflecties. Intense smaken van rijp rood fruit, aardbeien, frambozen en pruimen samen met pittige tonen van zwarte peper en kastanjes.
Vinkara Kalecik Karası is soepele, goed uitgebalanceerd rode wijn met veel peper en fruit in de smaak en heeft een lange, prettige afdronk. Hij past prima bij een kaasplankje, maar absoluut met gestoofd lamsvlees, fazant of eend.
Deze wijn is online onder andere verkrijgbaar bij: Fanster.nl
Afiyet olsun!
07-03-2022