FRITTATA CON TONNO, PEPERONE DOLCE E SALVIA
(Frittata met Tonijn,
Zoete Paprika en Salie)
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Italië
Gang: Lunch
Hoeveelheid: 2 personen
Tijd: 25 minuten
Ingrediënten:
- 1 ui, in dunne ringen gesneden
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 1 rode paprika, in halve dunne ringen gesneden
- 1 blik tonijn in water, uitgelekt
- 10 gram salie
- 3 grote eieren
- 50 gram versgemalen Parmezaan
- 1 zakje rucola
- 5 el olijfolie, om in te bakken
- 2 el olijfolie extra vierge
- 2 tl balsamicoazijn
- versgemalen zwarte peper
- gemalen zeezout

Wat deze frittata zo bijzonder maakt, is de onverwachte combinatie van eenvoudige ingrediënten met uitgesproken karakter: de zachte, luchtige eieren vormen een neutrale basis waar de ziltige tonijn en de aardse, bijna medicinale frisheid van verse salie prachtig doorheen snijden.
In plaats van traditionele groenten of kaas als vulling, brengt de tonijn een diepe, umami-achtige rijkdom, terwijl de salie het gerecht naar een hoger niveau tilt met zijn aromatische intensiteit. Het is een harmonie tussen zee en kruid, met een rustieke Italiaanse ziel.
Deze frittata is niet alleen voedzaam en snel klaar, maar voelt tegelijk verfijnd en troostrijk aan — of je ’m nu warm serveert als hoofdgerecht, of koud als onderdeel van een picknick of antipasto. Het is zo'n gerecht waarvan je denkt: hoe kan iets zo simpels zó lekker zijn?
Bereiding:
- Pluk de blaadjes van de salie.
- Breek in een kom de eieren en klop deze deze los.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan (die ovenbestendig is) en bak op medium hoog vuur de ui en paprika in 4 - 5 minuten zacht.
- Voeg er de laatste minuut de knoflook aan toe.
- Laat de groenten afkoelen en voeg deze aan de geklutste eieren toe.
- Meng goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Veeg de koekenpan schoon en verhit 3 eetlepels olijfolie op medium hoog vuur.
- Fruit de blaadjes salie in de hete olie tot ze beginnen te sissen.
- Giet het eimengsel bij de salieblaadjes, waarbij je de salieblaadjes verdeelt over het oppervlak.
- Leg stukjes uitgelekte tonijn er boven op en sluit de pan af met een deksel.
- Draai het vuur lager en laat ongeveer 8 minuten garen.
- Verwarm ondertussen de boven-grill van je oven voor.
- Haal na 8 minuten het deksel van de pan en bestrooi de frittata met de Parmezaanse kaas.
- Schuif de pan onder de grill en laat 2 minuten grillen.
- Meng ondertussen de extra vierge olijfolie met de balsamicoazijn.
- Laat de frittata op een bord glijden en snijd de frittata in mooie punten.
- Verdeel er wat rucola over en bedruppel met de dressing.
Bij dit heerlijke lunch gerechtje past Fiano di Avellino: een juweeltje uit Campanië.
Tenuta Scuotto, gelegen in het hart van Campanië, eert de eeuwenoude traditie van wijn maken met hun Fiano di Avellino. Deze wijn weerspiegelt de rijke geschiedenis en het vakmanschap van de regio, met een diepe verbondenheid met het land en de druiven.
De Fiano di Avellino van Tenuta Scuotto staat bekend als een juweel van Campanië. Met zijn heldere strogele kleur en delicate aroma's van witte bloemen, perzik en amandel, betovert deze wijn de zintuigen vanaf de eerste slok. Het levendige karakter en de verfrissende zuurgraad maken het een perfecte metgezel voor elke gelegenheid. Bij Tenuta Scuotto staat authenticiteit en kwaliteit centraal bij elke fles die ze produceren. De Fiano di Avellino wordt met zorg en toewijding gemaakt, waarbij alleen de beste druiven worden geselecteerd en het ambachtelijke vakmanschap van de wijnmakerij wordt toegepast om een wijn van uitzonderlijke kwaliteit te creëren.
Deze wijn is onder andere verkrijgbaar bij: Budgetwijnen.nl
20-06-2025
Buon appetito!