KIPPENSOEP MET
AZIATISCHE TWIST
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Azië (fusion)
Gang: Voorgerecht / Lunch
Hoeveelheid: 2 liter (+ extra bouillon voor later)
Tijd: 1 uur bouillon + koelen + 20 minuten soep
Ingrediënten bouillon:
- 2 preien, in grove stukken gesneden
- 2 uien, in vieren gesneden
- 3 rode chilipepers in plakjes
- 150 gram gember, geschild en in plakjes gesneden
- 8 teentjes knoflook, gekneusd
- 3 stengels citroengras, gekneusd
- 3 stuks steranijs
- 6 Kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet), verkrijgbaar bij de toko
- 1 el gekneusde szechuan peperkorrels (optioneel)
- 80 ml sojasaus
- 5 el vissaus
- 250 ml shaoxingrijstwijn
- 60 gram kristalsuiker
- 4 liter water
- 1 hele kip 2000 gram (of in stukken)
Ingrediënten vulling:
- 500 gram van de gegaarde kip
- 4 lente-uien, in ringetjes gesneden, groen en wit gescheiden
- 15 gram gedroogde Chinese paddestoelen
- 100 gram taugé
- 100 fijne rijstnoedels (mihoen)
- 6 el sesamolie
- 4 eieren, geklutst
- 2 el zonnebloemolie

Er zijn van die gerechten die je meteen meenemen naar verre oorden. Deze Aziatische kippenbouillon is er zo één. Vanaf het moment dat de pan op het vuur staat, vult het huis zich met de warme, kruidige geuren van verse gember, citroengras, steranijs en een subtiel vleugje chili. Het water verandert langzaam in een aromatische, goudkleurige bouillon die belooft dat iedere lepel een explosie van smaak zal zijn.
Fijne rijstnoedels zorgen voor een zachte textuur, terwijl Chinese paddenstoelen een diepe umami-toets toevoegen. En dan de omelet: dunne reepjes die het geheel verrijken met een fluweelachtige rijkdom en een lichte eigeur die harmonieus samensmelt met de kruiden. Een scheutje sojasaus en vissaus geeft de perfecte zoute balans, terwijl een frisse limoenpartje de smaken opfrist.
Serveer deze soep in grote kommen, neem een moment voor jezelf of deel het met vrienden, en laat iedere hap je meenemen op een kleine culinaire wereldreis. Het is comfortfood met karakter, licht, verfijnd en toch rijk aan smaken – een echt hartverwarmend geluksmoment in een kom.
Bereiding bouillon:
- Doe alle ingrediënten voor de bouillon, met uitzondering van de kip, in een diepe soeppan. Breng de bouillon aan de kook en roer even goed door.
- Leg de kip met de borst naar beneden in de bouillon.
- Draai het vuur laag en laat de bouillon 1 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Draai het vuur uit en laat de bouillon met inhoud afgedekt geheel afkoelen.
Bereiding soep:
- Haal de kip uit de afgekoelde bouillon.
- Verwijder het vel en de botten en snijd het vlees in reepjes.
- Gebruik straks 500 gram voor de soep. Het restant kun je voor een ander recept gebruiken.
- Schenk de bouillon door een theedoek die je over een zeef legt.
- Gooi alle ingrediënten die in de zeef achterblijven weg.
- We gebruiken 2 liter van de bouillon voor de soep. De rest kun je gebruiken voor een ander recept.
- Breng de de 2 liter bouillon weer aan de kook en laat zachtjes pruttelen.
- Leg de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er een volle soeplepel bouillon over.
- Laat 15 minuten wellen.
- Leg de stukjes kippenvlees bij de bouillon in de pan en giet ook de sesamolie er bij.
- Snijd de gewelde paddenstoelen in reepjes en voeg ze samen met de witte lente-uiringen bij de kip in de bouillon.
- Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie op middelhoog vuur en bak in porties dunne omeletjes van de geklutste eieren.
- Rol de omeletjes op en snijd in ringen van 6 mm dik.
- Verdeel de droge rijstnoedels (mihoen), samen met de taugé en de omelet-ringetjes over de soepborden of diepe kommen.
- Schenk de soep in de borden en bestrooi met de groenen lente-uiringetjes.
- Serveer direct!
De witte wijn Nik Weis St. Urbans-Hof Mosel Riesling Gutswein is afkomstig van het gerenommeerde wijnhuis Nik Weis St. Urbans-Hof in het Duitse Moezelgebied. Deze Riesling maakt indruk met zijn levendige frisheid en delicate fruitsmaken die doen denken aan sappige appels en citrusvruchten. In de mond is hij mineraal met een evenwichtige zuurgraad en een lange, verfrissende afdronk. Een veelzijdige begeleider van vele gerechten met in het bijzonder deze Aziatische Kippensoep. Maar natuurlijk ook gewoon zo op zichzelf - deze domeinwijn is een echte traktatie voor alle liefhebbers van authentieke Moezelwijnen.
Deze wijn is online onder andere verkrijgbaar bij: Perbacco Wijn.
Eetsmakelijk!
20-09-2025