PINCHOS MORUNO DE SOLOMILLO DE CERDO

(Moorse Varkenshaasspiesjes)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Spanje

Gang: Fingerfood / Tapas

Hoeveelheid: 3 - 4 personen

Tijd: 4 uur marineren + 20 minuten bereiden


Ingrediënten spiesjes:

  • 400 gram varkenshaas
  • versgemalen zwarte peper
  • gemalen zeezout


Ingrediënten marinade:

  • 1 ui, geraspt
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 tl paprikapoeder
  • ½ tl chipottle peper (of naar smaak)
  • ½ tl kurkuma
  • ¼ tl gemalen komijn
  • 1 el citroensap
  • 2 el droge sherry
Pinchos Moruno de Solomillo de Cerdo

Pinchos Morunos de Solomillo de Cerdo zijn sappige Spaanse vleesspiesjes van gemarineerde varkenshaas, geïnspireerd op de Moorse keuken. "Pinchos" betekent spiesjes en "moruno" verwijst naar de Arabisch-Moorse invloeden op de Iberische culinaire traditie. Het gerecht vindt zijn oorsprong in Andalusië, waar tijdens de eeuwenlange Moorse bezetting (8e–15e eeuw) specerijen als komijn, paprika, koriander en knoflook hun intrede deden. Het malse varkensvlees wordt gemarineerd in een geurige mix van deze specerijen, vaak met een scheutje olijfolie en citroensap, waarna het op spiesjes wordt gegrild. Het resultaat is een goudbruin korstje en een rijke, kruidige smaak. Hoewel het varkensvlees niet halal is, blijft het gerecht een duidelijke knipoog naar zijn Noord-Afrikaanse wortels. Pinchos Morunos zijn populaire tapas in heel Spanje, vaak geserveerd met brood of een frisse salade.


Bereiding:

  • Snijd de varkenshaas in blokjes 25 x 25 mm.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Doe het vlees met de marinade in een ziplockzak en meng al knedend heel goed door elkaar.
  • Laat het vlees 4 - 6 marineren in de koelkast.
  • Rijg het vlees aan de spiesjes en bestrooi rondom met peper en zout.
  • Grill de pinchos rondom tot ze een kerntemperatuur hebben van 67⁰C.


Bij dit kruidige vleesspiesje past een wijn met genoeg kracht en kruidigheid, zonder dat deze de subtiele smaken van het vlees overheerst. Wij kozen voor een wijn uit misschien wel de bekendste wijnstreek van Spanje: Rioja.

Ramón Bilbao Rioja Crianza is een prachtige, rijke, rode wijn van Ramón Bilbao. De Crianza ruikt en smaakt naar zwart fruit, pruimen, kruiden en kokos. De zwoele zachte tannines zijn rijp en kennen een prachtige elegantie. Je kunt genieten van een lange, intense afdronk. Drink deze rode wijn op een temperatuur van 16-18°C. Lekker bij gegrild vlees en rijpe kazen.

Je kunt deze wijn onder andere vinden bij: Voordeelwijnen.nl


¡Disfrute de su comida!


26-06-2025

Pinchos Moruno de Solomillo de Cerdo
Ramón Bilbao Rioja Crianza