ASPERGESAUS MET SAFFRAAN
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Frankrijk
Gang: Bijgerecht
Hoeveelheid: 350 ml
Tijd: 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 groentebouillontablet
- 250 ml kookwater van witte asperges
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 7 gram verse bieslook, fijngesneden
- 30 gram ongezouten roomboter
- 30 gram tarwebloem
- 50 ml droge witte wijn
- 75 ml verse slagroom
- 1 plukje saffraandraadjes
- gemalen zeezout
- versgemalen witte peper

We kennen allemaal de klassieke witte saus bij asperges. Makkelijk uit een zakje en zo op tafel. Maar met een klein beetje meer moeite maak je ook een heerlijke saffraansaus voor bij de witte asperges. Laat jezelf en je gasten eens verrassen met deze heerlijke saus!
Bereiding:
- Week de saffraandraadjes 10 minuten in de witte wijn.
- Breng 250 ml kookwater van de asperges aan de kook en verkruimel het groentebouillonblokje er boven.
- Zet het vuur laag en de deksel op de pan.
- Zet een steelpannetje op medium hoog vuur en smelt de boter met de sjalot tot deze licht begint te verkleuren.
- Roer de bloem er door en laat op laag vuur onder regelmatig roeren 3 minuten garen.
- Voeg op laag vuur, al roerend met een garde, de witte wijn met saffraan toe en laat 1 minuut zachtjes koken.
- Voeg al roerend beetje bij beetje de hete bouillon toe. Voeg pas een volgende scheut toe als de vorige volledig is opgenomen.
- Voeg 60 ml van de room toe en laat op laag vuur, al roerend, ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Haal de steelpan van het vuur en roer de rest van de room en de fijngesneden bieslook er door.
- Breng op smaak met wat zeezout en witte peper.
- Heerlijk bij vers gekookte witte asperges.
Bon appétit!
18-04-2025
