BASIS CURRYSAUS
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: India
Gang: Basis saus
Hoeveelheid: 3 liter
Tijd: 90 minuten
Ingrediënten:
- 7 middelgrote uien, grof gesneden
- 2 tl zeezout
- 250 ml koolzaadolie
- 75 gram wortel, in kleine stukjes gesneden
- 75 gram spitskool, in reepjes gesneden
- 100 gram rode paprika, in blokjes gesneden
- 100 gram groene paprika, in blokjes gesneden
- 250 gram tomatenblokjes, uit blik
- 5 el knoflook-gemberpasta
- 1½ el garam masala
- 1½ el ajwain seeds (of komijnzaad)
- 1½ el korianderpoeder
- 1½ el paprikapoeder
- 1 el fenefriekpoeder
- ½ el kurkumapoeder
Benodigheden:
- soeppan van 3 liter

Deze zijdezachte currysaus is eigenlijk het geheime wapen achter de rijke smaak en structuur van bijna elke curry. Meer dan welk ander ingrediënt ook, zorgt juist deze saus voor die vertrouwde, volle basis die je proeft in zowel milde als pittige gerechten. In de kern is het niets meer dan een langzaam gegaarde uienbouillon, verrijkt met wat groenten en een paar geurige kruiden. Op zichzelf is de saus vrij mild en zelfs wat flauw – en dat is precies de bedoeling.
Want deze neutrale basissaus is juist zo ontworpen dat hij moeiteloos samensmelt met allerlei andere smaken. Of je nu een zachte, romige korma maakt of een vurige phall vol chilipepers, pas wanneer je deze saus combineert met de kenmerkende ingrediënten van elke curry, gebeurt er iets bijzonders. Dáár zit de magie: de saus vormt het canvas waarop elke curry zijn eigen karakter schildert.
Bereiding:
- Doe de uien in de soeppan en voeg het zout en de koolzaadolie toe.
- Roer alles goed door elkaar.
- Voeg de rest van de groenten en de knoflook-gemberpasta toe.
- Schenk net zoveel water toe tot alles net aan onder staat. Onthoud het peil van het water.
- Breng het geheel aan de kook en laat afgedekt met een deksel 45 minuten zachtjes koken.
- De groenten zullen nu zacht zijn en er zal wat water verdampt zijn.
- Voeg alle resterende ingrediënten toe en vul het waterniveau (indien nodig) aan tot het oorspronkelijke niveau.
- Breng het geheel weer aan de kook en laat afgedekt nog 30 minuten zachtjes koken.
- Pureer de saus met een staafmixer volkomen glad. Reken daar zo'n 5 minuten voor.
- Er zal een dikke gladde saus ontstaan.
- Giet de saus over in een grotere kom en vul aan met water tot er een saus ontstaat die net zo dik is als room. Je kunt in plaats van water ook het kookvocht van kip gebruiken om aan te vullen.
- Je kunt de saus maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren of 4 maanden in de vriezer.
स्वादिष्ट भोजन करें!
Swādiṣṭ bhojan karein!
28-05-2025