BEIJING BEEF
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: China/USA
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 - 6 personen
Tijd: 30 minuten marineren + 20 minuten bereiden
Ingrediënten voor het vlees:
- 500 gram rundvlees (bijv. biefstuk), in dunne reepjes gesneden
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 tl bakingsoda
- 1 eiwit, licht geklopt
- 1/2 kopje maïszetmeel
- zonnebloemolie om in te bakken
Ingrediënten voor de groenten:
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- 1 groene paprika, in reepjes gesneden
- 50 gram taugé
- 3 lente-uitjes, in stukjes gesneden
Voor de saus:
- 2 el sojasaus
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 2 el oestersaus
- 2 el chilibeansaus
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel gemberpasta (of verse gember, fijngehakt)
- 2 el geroosterd sesamzaad, ter garnering

Beijing Beef is een Chinees-Amerikaans gerecht dat bestaat uit gefrituurde, knapperige reepjes rundvlees, bedekt met een zoetzure en pittige saus. Het is een favoriet in Amerikaanse Chinees-geïnspireerde restaurants vanwege de smaakvolle combinatie van zoet en hartig, geserveerd met witte rijst.
Bereiding:
- Meng het rundvlees met 1 el sojasuas, 1 el sesamolie, 1 tl bakingsoda en het eiwit. Laat 30 minuten marineren.
- Meng de reepjes rundvlees met maïszetmeel en zorg ervoor dat elk stuk goed bedekt is.
- Bereid de saus: Meng in een kom de sojasaus, hoisinsaus, tomatenketchup, bruine suiker, rijstazijn, oestersaus, sesamolie, gember en chilibeansaus tot een gladde saus.
- Verhit de plantaardige olie in een wok of diepe pan tot 180°C. Frituur de gemarineerde rundvleesreepjes in kleine porties tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
- Verhit een beetje olie in een andere pan en roerbak de knoflook, rode paprika, groene paprika en lente-uitjes tot ze knapperig en gaar zijn. Voeg daarna pas de taugé toe.
- Giet de saus over de groenten en roer goed totdat alles gelijkmatig is bedekt.
- Voeg de gefrituurde rundvleesreepjes toe aan de saus en groenten in de pan. Roer voorzichtig zodat de saus alle ingrediënten goed bedekt.
- Haal de Beijing Beef van het vuur en bestrooi met wat sesamzaad. Serveer het heet met witte rijst.
请享用, Qǐng xiǎngyòng
Enjoy your meal!

