GRIEKSE BIFTEKI VAN DE BBQ
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Griekenland
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 30 minuten + 2 uur koelen
Ingrediënten:
- 500 gram runder- of lamsgehakt
- 1 middelgrote ui, geraspt
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 1 tomaat, ontpit en in kleine blokjes gesneden
- 1 ei
- 3 el verse peterselie, fijngehakt
- 1 el gedroogde oregano
- pakje feta a 150 gram, in repen van 5 mm dik
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl piment
- ½ tl cayennepeper, of naar smaak
- gemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper
- paneermeel
- olijfolie

Bifteki is een sappige Griekse gehaktburger boordevol mediterrane kruiden zoals oregano, knoflook en ui. Vaak wordt hij gevuld met romige feta, wat zorgt voor een hartige verrassing bij elke hap. Op de BBQ krijgt hij een heerlijk rokerig randje en een knapperig korstje, terwijl de binnenkant mals en sappig blijft. Geserveerd met tzatziki, een frisse salade en wat pitabrood is bifteki een onweerstaanbare smaakbom die de zon op je bord tovert. Perfect voor zomerse avonden!
Voorbereiding:
- Neem een ruime kom en voeg alle ingrediënten, behalve het paneermeel en de feta, toe.
- Meng alles goed door elkaar.
- Voeg zoveel paneermeel toe dat er een homogene, iets wat stevige massa ontstaat.
- Maak 6 even grote ballen van het gehakt en druk deze tot ovale platte schijven.
- Leg op elke schijf in het midden een reep fetakaas en vouw het gehakt er om heen.
- Druk het gehakt stevig aan.
- Leg de bifteki's in een schaal en dek af met vershoudfolie.
- Plaats de bifteki's minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Bereiding:
- Richt je BBQ in voor direct grillen op 200⁰C. Zorg voor een schoon rooster.
- Haal de bifteki's uit de koelkast en smeer ze in met een beetje olijfolie.
- Leg de bifteki's op het rooster boven het vuur en grill ze rondom bruin en gaar.
- Haal ze van het rooster en serveer direct met bijvoorbeeld een Griekse salade of wat pita.
Een Griekse wijn die goed bij gegrilt vlees past is de Xinomavro. Iets stevig, en doet denken aan de Italiaanse Nebbiolo uit de Piemonte streek.
Alpha Estate is, samen met Domaine Gerovassiliou, een pionier op het gebied van de nieuwe Griekse wijncultuur. Waar men vroeger zoveel mogelijk druiven kweekte om een grote hoeveelheid, maar kwalitatief matige wijn te produceren, begon Alpha met snoeien en het nastreven van lage opbrengsten. Aanvankelijk verklaarde iedereen in Griekenland hen voor gek, maar toen het internationale succes snel kwam, viel het kwartje. Hun Xinomavro Hedgehog heeft een houtrijping ondergaan van 12 maanden op deels nieuwe vaten, waarna de wijn nog eens 12 maanden op fles rijpt. Met mooie aroma’s van rood fruit, leer, vanille en kruiden, heeft de wijn prachtig geïntegreerde, ronde tannines en een lange afdronk. Het is een wijn die zeker beter zal worden als deze gedecanteerd wordt. Heerlijk bij barbecue, pittige vleesschotels, lamsvlees en harde kazen.
Deze wijn is online onder andere verkrijgbaar bij Bovino.nl
Απολαύστε το γεύμα σας!
Apoláfste to gévma sas!
04-06-2025