ZUID-AFRIKAANSE BOEREWORS VAN DE BBQ


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Zuid-Afrika

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • boerewors, a 500 gram
  • paar takjes rozemarijn
  • 4 perziken
  • 2 el honing
  • 200 gram brie, in plakken van 4 mm
  • bbq-sauce (optioneel)


Benodigheden:

  • 2 lange spiesen
  • kernthermometer
  • aluminiumfolie
  • 1 chunk rookhout (appel of perzik)
Boerewors van de BBQ

Op de gloeiendhete braai sist de boerewors — een stevige, spiraalvormige worst vol karakter. De geur is onweerstaanbaar: kruidige tonen van koriander, kruidnagel en nootmuskaat vermengen zich met de rokerige warmte van het houtskoolvuur. Het sappige rund- en varkensvlees bruist van smaak, lichtjes knapperig aan de buitenkant, mals en sappig vanbinnen. Elke hap barst van de authentieke Zuid-Afrikaanse traditie; puur, kruidig en hartverwarmend. Geserveerd op een broodje of met gegrilde perzik, is boerewors van de braai niet zomaar eten — het is een feest voor de zintuigen, een eerbetoon aan samenzijn en goed gezelschap.

PS: Hoewel in Zuid-Afrika de boerewors traditioneel op de braai wordt bereid, kan ik je vertellen dat het ook prima op een Kamado of Ketel BBQ kan.


Bereiding:

  • Richt je BBQ in voor direct grillen op 170°C met gesloten deksel..
  • Zorg er voor dat de afstand tussen de kolen en het grillrooster ruim is. We willen namelijk geen crematorium.
  • Steek twee lange spiesen kruislings door het midden van de boerewors. Dit zorgt er voor de boerewors mooi bij elkaar blijft en makkelijk om te draaien is tijdens het grillen.
  • Steek wat topjes rozemarijn tussen de boerewors, zonder dat je het velletje beschadigd.
  • Was de perziken en halveer ze. Verwijder de pit.
  • Snijd de perziken in kwarten en smeer de snijvlakken in met wat honing. Zet ze even apart.
  • Leg 1 chunk rookhout tussen de kolen en plaats de roosters.
  • Leg de boerewors op het rooster boven het directe gedeelte.
  • Rook en grill de boerewors, terwijl je hem af en toe omdraait, naar een kerntemperatuur van 68°C. Mocht het velletje te donker worden, verschuif de boerewors dan naar het indirecte gedeelte.
  • Smeer, indien gewenst, de boerewors vlak voor het einde van de grilltijd in met wat BBQ-sauce voor een zoete toets.
  • Haal de gare boerewors van de BBQ en leg deze 5 minuten onder aluminiumfolie te rusten.
  • Leg de perzikken op het rooster boven het directe gedeelte en grill ze aan beide kanten tot ze mooie strepen hebben en zacht worden.
  • Serveer de boerewors in z'n geheel op een robuuste plank, samen met de gegrilde perzik en plakken brie.
  • Garneer het geheel eventueel met wat extra topjes rozemarijn.
  • Dit gerecht komt het best tot z'n recht als je gelijktijdig een stukje worst en perzik eet.


Dit ultieme Zuid-Afrikaanse BBQ gerecht vraagt gewoon om een koel glas Zuid-Afrikaanse rosé. Wij kozen voor onze all-time favourite: Aaldering Pinotage Rosé. Een heerlijke en fruitige Zuid-Afrikaanse rosé wijn volledig gemaakt van de Pinotage druiven. Tijdens het drinken ruikt u heerlijke aroma’s van viooltjes, aardbeien, honing, meloen en een hint vanille. De rosé wijn bevat veel smaak van fruitige tonen, verfrissende zuren en een hint rode bessen. Een perfecte begeleider bij frisse salades en boerewors.

In Nederland is deze wijn onder andere verkrijgbaar bij: de Wijnbroeders.nl


Lekker eet!


21-06-2025

Boerewors van de BBQ
Boerewors van de BBQ
Boerewors van de BBQ
Aaldering Pinotage Rosé