BUIKSPEKSPIESJES VAN DE BBQ
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Nederland
Gang: Fingerfood / Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 10 spiesjes
Tijd: 2 uur sudderen + 1 nacht marineren + 20 minuten bereiden op grill
Ingrediënten bouillon/marinade:
- 1 kg buikspek, zonder zwoerd
- 2 uien, grof gesnipperd
- 1 winterwortel, in grove stukken gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in grove blokjes gesneden
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 blaadjes laurier
- 1 el versgemalen zwarte peper
- 3 el cherry azijn
Ingrediënten rub:
- favoriete BBQ pork Rub voor low & slow
Ingrediënten laksaus:
- 4 el honing
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el dark sojasaus
- 3 el sriracha
- 2 el rode wijn azijn
- 2 1l sesamolie
- 2 tl geraspte gember
- 2 tl rietsuiker
Ingrediënten extra:
- 3 lente-uitjes
- 50 gram gebakken uitjes
- 80 gram geroosterde en gezouten pinda

Dit recept is kinderlijk eenvoudig en overheerlijk. Je moet alleen wel een dag van te voren beginnen met het buikspek in de bouillon te garen. Daarna ben je de volgende dag in een half uurtje klaar. Genoeg tijd dus voor een biertje en je gasten! Doe je mee?
Dag 1
Bereiding bouillon/marinade:
- Snijd alle eventuele onregelmatigheden van het buikspek.
- Leg het buikspek op de bodem van een ruime pan.
- Vul de pan met koud water, zodat het buikspek net aan onder staat.
- Voeg alle ingrediënten voor de bouillon/marinade toe.
- Breng het water aan de kook en schep af en toe schuim er af.
- Laat het geheel 2 uur zachtjes pruttelen.
- Zet na 2 uur het vuur uit en laat de bouillon volledig afkoelen.
- Haal het buikspek uit de bouillon en leg hem op een schaal. Plaats de schaal in de koelkast en laat een nacht opstijven.
Dag 2
Bereiding laksaus:
- Meng alle ingrediënten voor de laksaus in een kommetje goed door elkaar.
Bereiding garnering:
- Snij de lente-uitje in dunne ringetjes.
- Hak de pinda's grof.
- Zet de gebakken uitjes klaar.
Bereiding buikspekspiesjes:
- Richt je BBQ in voor direct grillen met 2 zones. Vul 1 zone met houtskool en laat de andere leeg.
- Steek de houtskool aan en breng je BBQ naar een temperatuur van 180 ⁰C.
- Haal de buikspek uit de koelkast en snijd het vlees in blokjes van ± 2,5 x 2,5 cm.
- Kruid de blokjes goed rondom met de rub.
- Steek 3 blokjes op elke spies, maar houd ± 5 mm ruimte tussen de blokjes.
- Grill de spiesje 5 minuten rondom boven het hete gedeelte van je BBQ.
- Smeer de kwastjes rondom in met de laksaus en laat ze dan nog eens 10 - 15 minuten met gesloten deksel garen op het indirecte gedeelte.
- Haal de spiesjes van de BBQ als de saus mooi gekarameliseerd is.
- Leg de spiesjes op borden en garneer met de lente-ui, pinda's en gebakken uitjes.
- Ook lekker met gebakken rijst!
Gabriel Bloise, de wijnmaker van Chakana, houdt niet van bombastische wijnen met veel eikenhout. Hij streeft dan ook naar een soepele, elegante, drinkbare stijl. Bovendien is hij een fervent aanhanger van biologische teelt, die hij inmiddels dan ook grotendeels heeft doorgevoerd bij Chakana.
De wijngaarden liggen aan de voet van de Andes, op minstens 1.000 meter hoogte. Het klimaat is hier gematigder dan in de lagergelegen vlaktes, met bovendien een groot verschil in dag- en nachttemperatuur. Hierdoor rijpen de druiven er langzamer en langer, waardoor ook de tannines in de schil rijper worden. Toch bewaakt Gabriel de door hem gezochte, frisse stijl, waarmee zijn wijnen zich van de vele, ‘dikke’ en bijna zoetig smakende Mendozawijnen onderscheiden.
Hij maakt deze heerlijke rode Malbec met een fraai evenwicht tussen fruit, frisheid en rondheid. Het kleine beetje eikenhout geeft wat extra complexiteit, maar blijft ingetogen op de achtergrond. De Atorrante Malbec is naar onze mening ideaal als dagelijkse wijn en maakt zijn reputatie als vleesbegeleider meer dan waar.
Deze heerlijke wijn is onder andere online verkrijgbaar bij: Wijn.com
Eetsmakelijk!
25-05-2025