CAUSA LIMENA
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Peru
Gang: Voorgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 35 minuten
Ingrediënten:
- 4 papa amerilla aardappels , of Yokon Gold
- 2 el aji amarillopuree
- 2 teentjes knoflook, geperst
- sap van 2 limoenen
- zeezout, naar smaak
- 10 el zonnebloemolie
- 2 zakjes dashi-bouillonpoeder
- 2 tl mosterd
- 2 el rodewijnazijn
- 200 ml koffiemelk
- 140 gram MSC Albacore tonijn
- ½ rode ui in blokjes
- 2 tl chilipeper rood, fijngesneden
- 1 el bieslook fijngesneden
- 2 tl shichimi togarashi
- 1 avocado
Benodigheden:
- ronde uitsteekring
- van 7 cm Ø en ± 2 cm hoog

Causa Limeña, vaak simpelweg "Causa" genoemd, is een traditioneel Peruaans gerecht dat populair is in de stad Lima, vandaar de naam "Limeña" (wat "uit Lima" betekent). Het is een koud, gelaagd gerechtje dat zowel smaakvol als visueel aantrekkelijk is. De belangrijkste componenten van Causa zijn gele aardappelpuree (bekend als papa amarilla in Peru), die een romige textuur en een licht zoete smaak heeft, en een vulling die doorgaans ingrediënten bevat zoals kip, tonijn, zeevruchten of groenten.
De 'papa amerilla' aardappel is moeilijk buiten Peru te vinden. Daar voor in de plaats kun je voor de Yukon Gold kiezen. Dit is de meest bekende en gemakkelijk verkrijgbare aardappel die lijkt op de papa amarilla. De Yukon Gold heeft een gele schil en een gele binnenkant met een romige textuur en een milde, boterachtige smaak. Deze aardappel is geschikt voor zowel bakken, koken, als pureren en biedt een vergelijkbare romigheid en zoetheid als de papa amarilla.
Bereiding:
- Kook de aardappels zonder ze te schillen in 20 minuten gaar.
- Giet de aardappelen af en laat ze even uitlekken en verwijder de schil. Hoe je dat doet zonder je handen te verbranden?
- Begin met het uit het kookwater halen van de aardappelen en plaats ze vervolgens 12 seconden in een grote kom met koud water en ijs. Haal de aardappelen uit het ijswater. Houd de aardappelen tussen je handen en draai ze in tegenovergestelde richting om de schil er in een mum van tijd af te krijgen. Door de thermische schok komt de schil veel sneller en gemakkelijker los. In slechts een paar seconden kun je de aardappelen volledig schillen!
- Maak met een stamper een puree van de geschilde aardappelen en laat afkoelen.
- Meng de knoflook en de aji amerillo paste door de aardappelpuree.
- Breng verder op smaak met ¾ van het limoensap, versgemalen zeezout en 2 eetlepels zonnebloemolie. Roer goed door elkaar.
- Maak acevichada-mayonaise door het dashipoeder, mosterd, rodewijnazijn en koffiemelk met een staafmixer goed te mengen.
- Voeg terwijl de staafmixer draait beetje bij beetje 6 a 8 eetlepels zonnebloemolie toe tot je vrij dunne maar romige mayonaise krijgt.
- Snij de tonijn in kleine blokjes van 5 x 5 mm en zet even apart.
- Meng de overige limoensap met de ui en de chilipeper. Voeg 2 eetlepels van de acevichada mayonaise toe en meng door elkaar. Roer de tonijn er door heen.
- Vul een uitsteekring op een bord met aardappelpuree en druk dit als een mooie cirkel op het bord. Herhaal dit voor de andere 3 borden.
- Verdeel de blokjes tonijn over de aardappelcirkels en bestrooi ze met wat bieslook en shishimi togarashi.
- Halveer de avocado's en verwijder de schil en pit.
- Snij de avocado helften over de lengte als een waaier in plakjes. Laat ze aan de bovenkant vast zitten.
- Leg op elk bord een kwart van de waaiers.
Bij Causa Limeña past het beste een wijn die de smaken van het gerecht aanvult zonder te overheersen. Causa Limeña is een fris, licht, en romig gerecht, vaak met tonen van citrus, avocado, en een vleugje pittigheid van de ají amarillo. Om deze smaken te complimenteren, kun je het beste kiezen voor een witte wijn met een heldere zuurgraad en frisse fruitige tonen. Zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc. Deze heeft een frisse zuurgraad, met smaken van citrus, groene appel, en soms grasachtige tonen. Deze wijn past goed bij de lichte en pittige smaken van Causa Limeña en biedt een verfrissend contrast met de romige textuur van de aardappelen. Met name een Chileens Sauvignon Blanc doet het erg goed door zijn vaak wat meer tropische fruittonen.
¡Buen provecho!
23-05-2024