CHICKEN KABSA
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Saudi-Arabië
Gang: Hoofdgrecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 60 minuten
Ingrediënten kip:
- 4 hele kippenpoten
- 2 medium uien, fijngehakt
- 6 tenen knoflook , fijngehakt
- 1 groene chilipeper naar smaak, fijngehakt
- 1 gedroogde limoen (loomi)
- 3 kaneelstokjes
- 1 laurierblad
- 5 kardemompeulen
- 4 hele kruidnagels
- 4 el olijfolie
- 1 grote tomaat, gepureerd
- 80 ml passata
- 1 el tomatenpuree
- 900 ml water
- 1½ tl zeezout
- 2 el kabsa-kruiden
Kabsa kruidenmix
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel zwarte peper
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel gemalen kardemom
- 1½ theelepel 7 kruiden
- 1 theelepel korianderpoeder
Voor de rijst
- 240 gram basmatirijst, gewassen en 20 minuten geweekt
- 1 tl zeezout
- 480 ml kippenbouillon
Ingredienten garnering:
- handje platte peterselie, fijngehakt
- geroosterde pijnboompitten
- volle yoghurt

Chicken Kabsa is een iconisch Saoedisch rijstgerecht dat geurt en kleurt met een rijk palet aan kruiden. Malse kip wordt langzaam gegaard met kardemom, kaneel, kruidnagel en laurier, waardoor de specerijen diep in het vlees trekken. De rijst, vaak basmati, absorbeert het aromatische kookvocht en krijgt zo een volle, kruidige smaak. Tomaten, knoflook en gedroogde limoen geven een lichte frisheid, terwijl geroosterde amandelen en rozijnen zorgen voor een verfijnde textuur en zoete toets. Dit hartverwarmende gerecht wordt traditioneel geserveerd op een grote schaal, perfect om samen van te genieten, en belichaamt de gastvrije Arabische eetcultuur.
Je kunt dit gerecht is een ruime Tajine maken, maar in een braadpan lukt ook prima.
Bereiding kip:
- Zet een tajine (of braadpan) op middelhoog vuur en giet er 4 eetlepels olijfolie in.
- Bak als de olie heet is de uien tot ze licht bruin zijn.
- Voeg dan de knoflook en chilipeper toe en bak deze 1 - 2 minuten mee.
- Leg de kip in de tajine en voeg de gedroogde limoen, kaneelstokjes, laurierblad, kardemompeulen en kruidnagels toe.
- Laat het geheel 3 - 4 minuten rondom mee bakken.
- Voeg 2 eetlepels kabsa-kruiden toe en meng alles nogmaals goed door.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat deze even een paar minuten meebakken om te ontzuren.
- Giet dan de tomatensaus, water en de gepureerde tomaat in de pan en laat afgedekt 5 minuten koken.
- Zet het vuur lager en laat het geheel nog een half uurtje sudderen tot het gaar is.
- Haal de kip uit de saus en zet even apart.
- Haal de gedroogde limoen, kaneelstokjes, laurierblad, kardemompeulen en kruidnagels uit de bouillon en gooi deze weg.
- Verwarm ondertussen een oven voor op 200⁰C.
Bereiding rijst:
- We gaan de gewassen en geweekte rijst koken in de bouillon uit de tajine. Als er niet genoeg bouillon is overgebleven kun je dit aanvullen met water tot de verhouding rijst-water 1:2 is.
- Doe eerst de rijst en 1 theelepel zout in de pan en vul aan met 480 ml van de bouillon (al dan niet aangevuld met water).
- Laat de rijst zonder deksel op de pan 5 minuten zachtjes koken.
- Zet na 5 minuten de deksel op de pan en laat op laag vuur 15 minuten zachtjes sudderen.
- Leg de kip de laatste 10 minuten van de kooktijd in de voorverwarmde oven en grill deze mooi krokant.
Opdienen:
- Stort de rijst op een mooie grote serveerschaal en leg de gegrilde kip er boven op.
- Garneer het met fijngehakte peterselie en geroosterde pijnboompitten.
- Dien op met met een frisse salade, yoghurt en voor de liefhebbers een pittige saus.
Chicken Kabsa heeft een kruidig en aromatisch karakter, met tonen van kaneel, kardemom, kruidnagel en gedroogde limoen, gecombineerd met de hartige smaak van langzaam gegaarde kip en geurige rijst. De ideale wijn bij dit gerecht moet de kruidigheid in balans houden zonder overheersend te zijn. Ik denk dat we die gevonden hebben in de Sekeida 'Mountain Vineyard' Garnacha. Vitaal warm rood/zwart. Gelaagd, krachtig én silky zacht vol bosbes, zwarte kersen, aardbei, vanille, mokka, specerijen en sigarenkist. Bijzonder levendig karakter en een lange finale. Een top-Garnacha van oude stokken die je kostbare Châteauneuf-du-Pape doet vergeten. 12 maanden gerijpt op Franse eiken vaten. Volledig met de hand geoogst. 100% Garnacha van 70-100 jaar oude stokken.
In Nederland online verkrijgbaar bij: Wijnbeurs.nl
صحة وعافية
Sahha wa ‘Afiyah
13-03-2025