CLAFOUTIS MET FRAMBOZEN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Dessert

Hoeveelheid: 6 personen

Tijd: 10 minuten + 45 minuten oventijd + afkoelen


Ingrediënten:

  • 150 gram bloem
  • 2 eieren
  • 350 ml melk
  • 60 gram suiker
  • 250 gram frambozen
  • poedersuiker, ter garnering
  • Snuf zout


Materiaal:

  • Lage ovenschaal Ø 20 cm
Clafoutis met Frambozen

Clafoutis is een verleidelijke Franse klassieker die het midden houdt tussen een luchtige pannenkoek en een romige custardtaart. Oorspronkelijk gemaakt met kersen, worden de vruchten ondergedompeld in een fluweelzacht beslag van eieren, melk, suiker en een vleugje bloem. Tijdens het bakken rijst het geheel lichtjes op en ontstaat er een goudbruine bovenlaag die subtiel knapperig contrasteert met de zachte, bijna puddingachtige binnenkant. De warme, sappige vruchten barsten van smaak en vormen samen met het custardbeslag een harmonieus geheel dat zowel eenvoudig als elegant is. Geserveerd met een beetje poedersuiker en eventueel een toefje slagroom, creme fraiche of een bolletje vanille-ijs, is clafoutis een onweerstaanbare traktatie — perfect als dessert of bij een luxe brunch.


Bereiding:

  • Verwarm je oven voor op 175⁰C. Gebruik als het kan boven- en onderwarmte.
  • Voor het beslag breek je de eieren boven een mengkom.
  • Voeg al roerend met een garde de bloem, de suiker en een beetje zout toe.
  • Giet nu beetje bij beetje de melk er bij en klop het tot een egaal beslag.
  • Vet je ovenschaal in met een beetje boter en giet het beslag in de vorm.
  • Verdeel de frambozen over het beslag.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de clafoutis in ongeveer 45 minuten goudbruin. Hij mag nog een beetje schommelen, maar moet wel goed gestold zijn.
  • Laat de clafoutis afkoelen en garneer hem met wat poedersuiker en extra frambozen.


Wij dronken bij dit heerlijke dessert een Brachetto d’Acqui uit Italië. Deze wijn wijn heeft slechts 6% alcohol en is licht mousserend. Deze fraaie, zoete rode wijn met een opmerkelijke frisheid en expressieve aroma’s van rood fruit is de ultieme begeleider van desserts met vers zomerfruit. Onweerstaanbaar lekker. Online onder andere verkrijgbaar bij Beauvin.



Bon appétit!



22-04-2025

Frambozen
Clafoutis met Frambozen
Alice Bel Colle Brachetto d'Acqui