COQUILLES MET PERFECTE KRUIDENBOTER VAN DE BBQ
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Frankrijk
Gang: Voorgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 20 minuten bereiden + 1 uur opstijven
Ingrediënten perfecte kruidenboter:
- 250 gram ongezouten boter
- 4 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 rode chilipepers, fijngesneden
- 6 ansjovisfilets, fijngesneden
- 2 el geraspte citroenschil
- 2 el bieslook, fijngesneden
- versgemalen zwarte peper
Ingrediënten coquilles:
- 8 verse coquilles, schoongemaakt, in schelp
- olijfolie extra vierge
- handvol fijn gesneden platte peterselie
- stokbrood

Zelf kruidenboter maken is veel lekkerder dan die kant en klare bakjes uit de supermarkt. Het kost niet veel tijd en kunt er enorm mee variëren. Ik maak meestal 6 verschillende varianten en rol elke variatie op tot 2 rolletjes. Je kunt ze makkelijk een jaar goed houden in de vriezer.
Gebruik verse coquilles in de schelp. Dat is echt overheerlijk. Vraag desnoods je visboer om ze schoon te maken.
Bereiding:
- In een kom voeg je de boter, knoflook, ansjovis, fijngesneden chilipeper, geraspte citroenschil en fijngehakte bieslook toe.
- Meng alles goed door elkaar tot een homogene massa.
- Breng de kruidenboter op smaak met zout (waarschijnlijk niet nodig) en versgemalen zwarte peper.
- Schep de kruidenboter op een vel vershoudfolie.
- Rol de kruidenboter strak op in de vorm van een rolletje, draai de uiteinden van het folie dicht.
- Leg de kruidenboterrol in de koelkast en laat deze minstens 1 uur opstijven, zodat de smaken goed kunnen mengen en de boter stevig wordt.
- Richt de BBQ in voor direct grillen op 250°C. Leg het rooster zo dicht mogelijk boven de gloeiende kooltjes.
- Haal de kruidenboter uit de koelkast en snijd er 8 plakjes vanaf. Leg op elke schelp een plakjes kruidenboter en besprenkel met een beetje olijfolie. Leg de coquilles op het rooster en grill ze 6 minuten. Draai de coquilles halverwege in de schelp om.
- Neem de schelpen van het rooster (kijk uit, is gloeiend heet) en bestrooi ze met de peterselie. Serveer met knapperige plakjes stokbrood.
Eetsmakelijk!
10-02-2025
