CROQUETAS DE JAMÓN SERRANO
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Spanje
Gang: Tapas
Hoeveelheid: 24 stuks
Tijd: 45 minuten + 1 nacht opstijven
Ingrediënten ragout:
- 4 eetlepels ongezouten boter
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 130 gram patentbloem
- 1 sjalot, zeer fijn gesneden
- 1 teen knoflook, zeer fijn gesneden
- 900 ml volle melk op kamertemperatuur
- 1 snufje nootmuskaat
- 1 snufje zeezout
- 250 gram Serranoham, fijn gesneden
- 4 takjes platte peterselie, blaadjes fijngesneden
- 6 plakjes Serranoham, elk in 4 smalle plakjes gesneden
Ingrediënten paneren:
- 2 geklutste eieren
- bloem
- paneelmeel of panko

Spaanse croquetas maken is echt niet moeilijk. Het vraagt alleen een beetje geduld. Met ons stap-voort-stap recept maak je eenvoudig de allerlekkerste croquetas en waan je je weer even aan Costa de la Sol!
Bereiding:
- Zet een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de boter en olie toe. Laat deze in 2 minuten smelten en heet worden. Niet te bruin!
- Voeg de gesnipperde sjalot en knoflook toe en laat deze een paar minuten onder voortdurend roeren bakken tot deze licht begint te kleuren.
- Voeg snufje nootmuskaat en heel klein beetje zout toe. Niet te veel, want de ham is al zout van zich zelf.
- Voeg de kleine blokjes ham toe en bak deze een halve minuut mee.
- Voeg de bloem toe en laat deze al roerend lichtbruin worden. Pas op, want de bloem kan snel verbranden.
- Als de bloem op kleur is kun je beetje bij beetje al roerend de melk toevoegen. Er ontstaat dan in ongeveer 15 - 20 minuten een mooie roux.
- Roer de peterselie door de roux.
- Laat de roux afkoelen en giet hem dan in een ruime kom of ruime ovenschaal.
- Dek de roux af door plasticfolie op het oppervlak van de roux te leggen. Hiermee voorkom je dat er een velletje op het oppervlak ontstaat.
- Zet een nachtje in de koelkast om op te stijven.
- Zet de volgende dag een pan met olijfolie op het vuur en verhit naar 180⁰C. Een frituurpan kan natuurlijk uit!
- Verdeel de bloem, paneermeel en de geklutste eieren over drie borden.
- Vorm met 2 eetlepels (of met een spuitzak) kleine rolletjes. Ze mogen best een beetje rustiek zijn.
- Haal de rolletjes eerst door de bloem, dan door het geklutste ei en als laatste door de paneermeel. Zorg dat alles goed bedekt is.
- Bak de croquetas in porties ongeveer 5 minuten in de hete olie rondom bruin.
- Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en laat ze een minuutje afkoelen.
- Leg op elke croquetes een klein plakje serranoham en dien op met wat aioli.
- Serveer direct met een glaasje wijn!
Drink bij dit lekkere tapasgerechtje een mooie Los Nobles Rioja Reserva of Cava Brut.
¡Disfrute de su comida!
23-11-2024