CUPCAKES MET VANILLE-BOTERCREME


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: USA

Gang: Gebakje

Hoeveelheid: 12 stuks

Tijd: 40 minuten + 30 minuten afkoelen


Ingrediënten cupcake:

  • 180 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 135 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 45 gram confetti sprinkles (+extra ter decoratie)


Ingrediënten vanille-botercreme:

  • 23 gram bloem
  • 120 ml melk
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract


Benodigheden:

  • Papieren cupcakevormpjes
  • spuitzak
  • spuitmondje
Cupcakes

Cupcake, oorspronkelijk afkomstig uit de VS, zijn onweerstaanbaar dankzij hun perfecte formaat, luchtige textuur en eindeloze variatie in smaken en toppings. Ze zijn als kleine feestjes in een papiertje: mooi om te zien en heerlijk om op te eten. Van klassieke vanille met romige botercrème tot rijke chocolade met verrassende vullingen – er is voor ieder wat wils. Hun individuele formaat maakt delen makkelijk en zorgt ervoor dat iedereen een eigen, vers cakeje krijgt. Cupcakes zijn ideaal voor verjaardagen, bruiloften of gewoon als verwenmomentje. Ook het decoreren is een feest op zich: kleurrijke sprinkles, eetbare bloemen of kunstige swirls maken elke cupcake uniek. Deze mix van smaak, presentatie en persoonlijkheid maakt cupcakes al jarenlang geliefd bij jong en oud.


Bereiding cupcakes:

  • Verwarm de oven voor op 175°C met boven- en onderwarmte.
  • Meng in een beslagkom de boter, suiker en vanillesuiker tot een romige creme.
  • Voeg één voor één de eieren toe en blijf mixer tot deze goed zijn opgenomen.
  • Voeg het zout toe en beetje bij beetje het zelfrijzend balkmeel tot er een luchtig beslag ontstaat.
  • Voeg 40 gram sprinkles toe en meng deze met een spatel door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Strooi nog wat extra sprinkles over de ongebakken cupcakes.
  • Plaats de cupcakes op een bakplaat en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bak ze in ongeveer 20 - 25 minuten gaar en goudbruin.


Bereiding vanille-botercreme:

  • Zeef de bloem boven een steelpannetje en mix met een garde (of mixer) de melk er door. Zorg dat er geen klontjes in zetten. Roer deze desnoods met een staafmixer glad.
  • Zet het pannetje op middelmatig vuur en breng al roerend rustig aan de kook.
  • Draai, zodra het kookt, het vuur lager en laat het heel zachtjes in 4 minuten dikker worden.
  • Draai het vuur uit en dek de steelpan af met huishoudfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop ondertussen in een schoongemaakte beslagkom de boter en poedersuiker luchtig.
  • Voeg de vanille extract toe en blijf kloppen tot alle extract is opgenomen.
  • Wacht tot het bloemmengsel is afgekoeld en voeg deze dan toe aan het botermengsel in de beslagkom.
  • Klop alles in 5 minuten goed door elkaar.
  • Zet de vanille-botercreme 30 minuten in de koelkast.


Decoratie:

  • Laat de cupcakes en de vanille-botercreme goed afkoelen.
  • Plaats een rozet spuitmondje in de spuitzak.
  • Spuit rozetten of toeven op de cupcakes.
  • Strooi nog wat spinklers over de vanille-botercreme en serveer.


Enjoy!


17-04-2025

Cupcakes