DOLMADAKIA

(Griekse Gevulde Wijnbladeren)


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Griekenland

Gang: Bijgerecht / Fingerfood

Hoeveelheid: 30 - 40 stuks

Tijd: 1 uur spoelen + 30 minuten rollen + 1 uur koken


Ingrediënten:

  • 500 gram wijnbladeren
  • 150 gram sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 gram kalfsgehakt
  • 8 el rijst
  • 35 gram tomatenpuree
  • 2 el verse muntblaadjes, fijngehakt
  • 3 el verse peterselie, fijngehakt
  • 2 el verse dille, fijngehakt
  • ½ tl kaneel
  • gemalen zeezout, naar smaak
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 2 vleestomaten, in dunne plakken gesneden
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • kippenbouillon, genoeg om het geheel onder te leggen
  • sap van 1 citroen


Extra benodigheden:

  • 1 casserole
Dolmadakia

Gevulde wijnbladeren, oftewel dolmadakia’s, zijn een juweel uit de Griekse keuken. Fijne, zachte bladeren worden zorgvuldig om een vulling van geurige rijst, verse kruiden zoals dille en munt, en soms een vleugje gehakt gerold. Een scheutje citroensap geeft een frisse, zonnige toets die elke hap doet oplichten. Koud geserveerd zijn ze een verfrissend onderdeel van een mezze-tafel, warm vormen ze een hartverwarmend voorgerecht. De delicate balans van kruidigheid, frisheid en de subtiele, aardse smaak van de wijnbladeren maakt dolmadakia’s onweerstaanbaar. Een glas koele Assyrtiko erbij en je waant je aan een wit tafeltje met uitzicht over de Egeïsche Zee.


Bereiding:

  • Week de wijnbladeren een uurtje in koud water en ververs deze na een half uur.
  • Giet de wijnbladeren na een uur af en dep droog met keukenpapier.
  • Kook de rijst 5 minuten in ruim kokend water.
  • Giet de rijst af boven een zeef en laat goed uitlekken en wat afkoelen.
  • Meng de sjalot, knoflook, rijst, tomatenpuree, dille, munt, peterselie en kaneel door het gehakt.
  • Breng op smaak met peper en zout. En voeg 3 el olijfolie toe.
  • Kneed alles goed door elkaar.
  • Leg op een schoon werk blad een aantal wijnbladeren met de punt van je af.
  • Leg op ieder wijnblad een eetlepel van het mengsel.
  • Vouw de zijkant een stukje naar binnen en rol de bladeren niet te strak op.
  • Herhaal dit tot de vulling op is.
  • Verdeel de overige wijnbladeren over de bodem van de scassarole en leg de plakken tomaat er boven op.
  • Leg de dolmadakia's met de naad naar beneden laag om laag in de cassarole.
  • Giet de bouillon over de dolmadakia's tot dat alles net aan bedekt is.
  • Sprenkel de dolmadakia's met het citroensap.
  • Sluit af met de deksel en laat op laag vuur 1 uur sudderen.
  • Laat de dolmadakia's in de cassarole afkoelen.
  • Serveer met een schaaltje knoflook-yoghurt.


Dolmadakia’s hebben een frisse, kruidige en licht citroenige smaak. Daar past een Griekse wijn bij die het frisse, aromatische karakter versterkt zonder het gerecht te overheersen. Ik zou kiezen voor een droge, aromatische witte wijn zoals Assyrtiko, bij voorkeur van Santorini.

Domaine Sigalas is verreweg een van de meest prestigieuze wijnhuizen in de Griekse wijnwereld, zowel vanwege de kwaliteit als de persoonlijkheid van zijn wijnen, gemaakt van een in sommige opzichten armoedig, maar zeer complex terroir. Gelegen op Santorini, in de Cycladen, in het zuiden van de Egeïsche Zee, waar het landschap wordt gedomineerd door het wit van de mooie huisjes die uitkijken over de caldera en het blauw van de zee, produceert het bedrijf witte wijnen van Assyrtiko, Athiri en Aidani, en rode wijnen van Mandilaria en Mavrotragano, allemaal verbouwd van oude wijnstokken.
De
Assyrtiko is de meest iconische wijn van Domaine Sigalas. De druiven komen van meer dan 60 jaar oude wijnstokken, die groeien op vulkanische grond die rijk is aan mineralen. Aan het eind van de handmatige oogst worden de druiven voorzichtig geperst, en de most gist in roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur. Voor het bottelen rijpt de wijn een paar maanden in staal.
In het glas heeft hij een strogele kleur, met heldere reflecties. Het aromaprofiel is verfijnd, met tonen van limoenschil, grapefruit, mediterrane aromatische kruiden, wit vruchtvlees en hints van vuursteen. In de mond is hij scherp met geurige en intense smaken en een zilte ruggengraat die gepaard gaat met een afdronk die gekenmerkt wordt door een levendige citrusfrisheid. Een must bij visgerecht, maar ook verrasend mooi bij deze dolmadakia's.

Deze schitterende Griekse witte wijn is online onder andere verkrijgbaar bij: 8wines.nl


Απολαύστε το γεύμα σας!

Apoláfste to gévma sas!


11-08-2025



Dolmadakia
Dolmadakia
Domaine Sigalas Santorini Assyrtiko