EL POLLO ESPANOL AL FUEGO LENTO DE LA ABUELA
(Oma's langzaam gegaarde kip aan het vuur!)
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Spanje
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 1 nacht marineren + 80 minuten bereiden
Ingrediënten kip:
- 1 biologische kip van 2 kilo
- 3 el olijfolie
Ingrediënten kruidenmix:
- 1 el gedroogde rozemarijn
- 2 el gedroogde tijm
- 1 el knoflookzout
- 2 tl uiengranulaat
- ¼ tl nootmuskaat
- ½ el gedroogde oregano
- ¼ tl versgemalen zwarte peper
- zout, naar smaak (niet veel, want de brine is ook al zout)
Ingrediënten brine:
- 2 citroenen (gehalveerd)
- 1 liter water
- 2 liter ijswater
- 150 gram zout
Ingrediënten vulling kip:
- 1 citroen, in kwarten
- 2 - 3 tenen knoflook, gekneusd
Ingrediënten groenten:
- 500 gram krieltjes, geschild en gehalveerd
- 1 rode paprika, in grove stukken
- 1 groene paprika, in grove stukken
- 1 courgette, in grove stukken
- 4 sjalotten, gehalveerd
- 100 ml water
Benodigheden:

Eén van de mooie momenten van onze bezoeken aan Mallorca zijn de gegrillde kippen die hun heerlijke geur aan het eind van de marktdag over de markt verspreiden. Het blijft een unieke ervaring. Ook al kunnen we in Nederland ook gegrillde kip op de markt kopen, deze kip blijft qua geur en smaak absoluut de top. Wat maakt deze kip nu zo bijzonder? Wel ik ben er achter gekomen dat de kippen een nacht van de te voren in grote bakken met zout water en citroenen hebben gedobberd. Daarna worden ze gekruid en gevuld. En om het helemaal bijzonder te maken; ze worden aan het spit gegrild terwijl vet in opvangbakken met aardappeltjes druppelt. Wauw! Dit is echt om je vingers bij af te likken!
Met dit recept kun je het nu ook thuis maken. En als je wilt mag je mij uitnodigen om te komen proeven!
Voorbereiding kip (dag 1):
- Breng 1 liter water in een ruime pan aan de kook en los hier het zout in op.
- Haal de pan van het vuur en vul aan met 2 liter ijswater. Laat het water verder afkoelen.
- Neem een kom of bak waar de kip zonder al te veel loze ruimte in past. Leg de kip en de gehalveerde citroenen in de bak en vul zoveel van het gezouten water toe dat de kip net aan onder staat.
- Zet de kip in de koelkast en laat het daar een nacht staan tot je het de volgende dag gaat gebruiken.
Bereiding kruidenmix (dag 2):
- Meng alle kruiden in een goed afsluitbare pot door elkaar.
Voorbereiden kip (dag2):
- Haal de kip uit de brine en droog deze van binnen en van buiten heel goed af.
- Strooi wat van het kruidenmengsel in de buikholte en vul de buikholte met de citroenparten en de gekneusde knoflook.
- Wrijf de kip in met wat olijfolie en bestrooi de kip royaal met het kruidenmengsel.
- Prik met een vork een paar keer in de dijen van de kip en laat de kip een uurtje rusten en op kamertemperatuur komen.
- Richt ondertussen je BBQ in voor direct grillen met grill (rotisserie) op 180⁰C. Plaats de kolen zoveel mogelijk aan de zijkanten van je BBQ, zodat straks het opvangbak onder de kip geplaatst kan worden.
Bereiding kip (dag2):
- Rijg de kip aan de rotisserie en zet vast met de spiesen.
- Positioneer de kip zo aan de rotisserie dat hij in evenwicht is en in het midden van je BBQ geplaats is.
- Doe de krieltjes met 100 ml in de opvangbak en plaats deze onder de kip.
- Laat de kip nu met gesloten deksel 45 minuten draaien.
- Hussel de krieltjes om en leg nu de sjalotten, paprika- en courgettestukken er op.
- Sluit de BBQ weer en laat het geheel nog 30 minuten garen tot de kip gaar en mooi bruin is.
- Haal de kip van de BBQ en laat even rusten.
- Snijd de kip in mooie stukken en geef ieder een stukje citroen uit de buikholte.
- Schep de groenten over op 4 borden en verdeel de in stukken gesneden kip er naast.
- Serveer met een frisse salade!
Als wij op Mallorca zijn drinken wij hier steevast een mooi glas rode wijn van bodega Can Axartell bij. Can Axartell is een biodynamisch werkend wijnhuis op Mallorca, en hun wijnen hebben vaak een Mediterrane stijl: warm, kruidig en toch elegant. Als je een keer op Mallorca bent, moet je deze echt eens bezoeken. Je kijkt je ogen uit.
Hun topwijn heet "The Artist". The Artist" is meestal een blend van lokale en internationale druivenrassen zoals Callet, Syrah en Merlot (dit kan per jaargang iets verschillen), met nadruk op soepel fruit en een vleugje kruidigheid. Deze wijn sluit mooi aan bij het geroosterde karakter van de kip, vooral als die met Spaanse kruiden is ingewreven. De frisse zuren houden het sappig, de kruidige tonen vullen het smaakprofiel aan, en het fruitige karakter zorgt voor een fijne balans.
In Nederland is deze wijn onder andere online verkrijgbaar bij: 8wines.nl
Buen provecho!
13-06-2025