FRANGO PIRI-PIRI
(Kip Piri-Piri)
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Portugal
Gang: Hoofdgerecht / Streetfood
Hoeveelheid:
Tijd: 15 minuten voor de olie + 30 minuten voor de kip
Ingrediënten piri-piri olie:
- 4 middelgrote verse Piri Piri pepers, met zaadjes
- 8 grote gedroogde Piri Piri pepers
- 5 grote tenen knoflook
- 3 el whisky
- 1 tl citroenzest
- 1 el citroensap
- 2 el rode wijnazijn
- 5 - 6 laurierblaadjes
- 1 tl grof zout
- 1 el zwarte peperkorrels
- 250 ml extra vierge olijfolie
Ingrediënten frango piri-piri:
- 2 krielkippen, gevlinderd
- 200 ml zelfgemaakte piri-piri olie
- 50 gram boter
- sap van ½ citroen
- 2 tenen knoflook, fijngesnipperd
- zeezout
- ½ tl piri-piri vlokken (optioneel)

Op een zwoele zomeravond vult de geur van houtskool en specerijen de lucht. De Frango Piri Piri ligt sissend op de grill – een sappige, goudbruine kip doordrenkt met een vurige marinade van chilipepers, knoflook, citroen en olijfolie. Elke draai op het rooster brengt een nieuw aroma vrij: rokerig, kruidig, verleidelijk.
Met een glas koele Vinho Verde in de hand – fris, licht sprankelend – wacht je ongeduldig tot het vel knapperig en licht geblakerd is. De eerste hap is een explosie: het malse vlees smelt op je tong terwijl de pittige hitte zich langzaam opbouwt. Dan komt de verfrissende slok wijn, die de vlammen tempert en uitnodigt tot nog een hap.
Aan tafel klinkt gelach, klinken glazen. Er is geblakerde maïs, frisse salade, een schaaltje limoenpartjes en hete piri piri-saus voor de durfals. De zon zakt, de lucht kleurt roze, maar de barbecue gloeit nog na – net als je smaakpapillen.
Frango Piri Piri is geen gewoon gerecht. Het is een kleine Portugese ontsnapping, gevangen tussen kooltjes en kruiden, op een bord dat warmte, vuur en gezelligheid samenbrengt. Eén kip, duizend herinneringen in de maak.
Bereiding piri-piri olie:
- Steriliseer een beugelfles van 350 ml in kokend water.
- Plet 2 tenen knoflook, de gedroogde piri-piri pepers, 3 laurierblaadjes en stop deze in de gesteriliseerde fles. Gebruik indien nodig hiervoor een trechter.
- Verwijder de steeltjes van de verse piri-piripepers en hak de pepers grof.
- Pel de 3 resterende tenen knoflook.
- Pulseer de pepers en de knoflook heel even in een keukenmachine of blender. Maak het niet te fijn, maar zorg dat je textuur over houdt. Ik snijd ze liever met de hand, want dan heb ik het resultaat beter in de hand.
- Verhit een steelpan op middelhoog vuur en fruit de piri-piripepers, knofllok en de resterende2 blaadjes laurier lichtjes aan.
- Giet de whisky er bij en zet direct het vuur laag.
- Voeg het citroensap en -zest, azijn, zout, peperkorrels en de rest van de olijfolie toe.
- Zet het vuur hoger en laat de olie heet worden tot deze begint te borrelen.
- Zodra de geuren heerlijk vrijkomen kun je de pan van het vuur halen.
- Laat de olie 3 minuten afkoelen.
- Giet de inhoud van het steelpannetje door middel van de trechter in de fles. Pas wel goed op, want de fles wordt direct heet. Ik zou handschoenen gebruiken.
- Sluit de fles terwijl die nog heet is goed af en laat de olie een week op kamertemperatuur op smaak komen.
Bereiding Frango Piri-Piri:
- Richt je BBQ voor grillen op 200⁰C met een directe en indirecte zone.
- Verwarm 200 ml piri-piri olie 50 gram boter in een steelpannetje op laag vuur, zodat de boter gaat smelten.
- Voeg als de boter gesmolten is de knoflook, het citroensap, zout (naar smaak) en een halve theelepel piri-pirivlokken toe (optioneel). Houd wel rekening met je persoonlijke voorkeur, want ze kunnen vrij pittig zijn 🔥.
- Voeg ook de schil van de halve uitgeperste citroen er bij en laat deze 3 minuten mee sudderen.
- Leg je gevlinderde kippen op de BBQ en grill tot ze beginnen te kleuren. Draai ze regelmatig om.
- Haal de kippen als ze beginnen te kleuren van de BBQ en bestrijk ze met de marinade.
- Leg ze direct weer terug op de BBQ en laat ze verder garen. Draai regelmatig even om.
- Pas op voor vlammen, want de marinade bevat veel vet die op het vuur kan lekken.
- Je kan de kip van het vuur halen bij een kerntemperatuur van 72⁰C. Mocht de kip te donker worden, terwijl de kerntemperatuur nog te laag is, verplaats de kippen dan naar het indirecte gedeelte en laat ze daar verder garen.
- Bestrijk, als de kip gaar is, opnieuw met een flinke laag marinade en laat 5 minuten rusten.
- Snij de kip aan en serveer de Frango Piri-Piri met zelfgemaakte frieten en een heerlijke Portugese tomatensalade.
Wij hebben 2 heerlijke favoriete wijnen die alle bij bij Sandor Wijnimport verkrijgbaar zijn. Soms kiezen we voor een rosé en de andere keer voor een witte wijn. Aan jou de keus welke het wordt!
- Ontdek de zwoele maar levendige rosé Boa Noite Lisboa (goedenavond Lissabon) Rosé, een heerlijke wijn van Vidigal Wines. Deze rosé is een waar genot voor liefhebbers van exclusieve rosé wijnen en biedt een onweerstaanbaar smaakpalet. Boa Noite Lisboa Rosé wordt gemaakt door Vidigal Wines, een gerenommeerde producent die bekend staat om hun passie en vakmanschap. Deze wijn is een blend van zorgvuldig geselecteerde druivensoorten uit de regio Lisboa in Portugal, namelijk Castelao en Syrah. Het resultaat is een rosé met een levendige zalmroze kleur en een intrigerend boeket van rood fruit, aroma’s en subtiele kruidige tonen en….een lichte houtrijping waardoor de wijn een bijzonder mooi karakter heeft. Bij het proeven van Boa Noite Lisboa Rosé word je begroet met frisse smaken van sappig fruit. De wijn heeft een hele mooie zuurgraad en verfijnde mineraliteit, en heeft gedeeltelijk 4 maanden houtrijping gehad waardoor elke slok een waar genot is. Het mondgevoel is zijdezacht en de afdronk is heerlijk lang. Serveer Boa Noite Lisboa Rosé gekoeld op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden Celsius om de optimale smaakbeleving te ervaren.
- Vraagt het een Portugees en hij kiest vaak voor een jonge Vinho Verde bij de Frango Piri-Piri. De Vilacetinho vinho verde D.O.C. is in Nederland door de vakbladen regelmatig tot de lekkerste Vinho Verde verkozen. en klassieker uit de groene wijngaarden boven Porto, pal aan de Atlantische oceaan. Dit is een heerlijke frisse, dorstlessende, licht alcoholische witte wijn die de tong streelt. Perswijn Proefpanel: Zeer goed, peer, bloemig, zacht, rond, perzik, meloen, ananas en heerlijke afdronk. De ultieme wijn voor een feestje! Dit is de lekkerste vinho verde te koop in Nederland! Vinho Verde (uitgesproken als vien-joo-ver-d’) betekent ‘Groene Wijn’ in het Portugees. Het is een knisperend frisse, aromatische, en laag alcoholische wijn, uit het koelere noorden van Portugal. Vinho Verde, groene wijn is nooit groen: het is meestal een droge witte wijn al heb je ook rode en rosé Vinho Verdes. Groen heeft dus niets te maken met de kleur van de wijn, maar moet je interpreteren als ‘jong’. Vinho Verde-wijnen worden gebotteld zonder te rijpen, en zijn bedoeld om jong te drinken. Het enige dat een wijn een Vinho Verde maakt, is dat hij uit de Vinho Verde regio komt. Vinho Verde-wijnen van alle kleuren herken je aan hun hogere zuurgraad al zijn de wijnen absoluut niet zuur qua smaak, het lage alcoholpercentage en lichte tinteling. En, natuurlijk worden ze gemaakt van inheemse Portugese druiven.
Desfrute de sua refeição!
22-05-2023