FRITTATA AL FORMAGGIO


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Lunch

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 1 dl room
  • 60 gram geraspte Parmezaan
  • 12 salieblaadjes
  • blik gepelde tomaten, a 400 gram
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • olijfolie
  • gemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
Frittata la Frommaggio

Zin in iets eenvoudigs, maar verrassend smaakvols? Probeer dan eens een Italiaanse Frittata al formaggio! Dit luchtige eiergerecht uit Toscane is gemengd met gesmolten kaas en brengt met elke hap de smaak van Toscane op je bord. Perfect als lunch, lichte avondmaaltijd of zelfs koud als picknickhapje. Je maakt ‘m met eieren, geraspte kaas (zoals Parmezaan of Pecorino) en wat verse salie. In de pan of oven bereid, zonder gedoe. Een ideale manier om restjes op te maken én indruk te maken. Buon appetito!


Bereiding:

  • Verhit in een steelpan wat olijfolie en fruit de ui en knoflook tot deze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de gepelde tomaten toe en breng deze op smaak met peper en zout.
  • Laat de saus inkoken totdat hij wat droger wordt.
  • Kluts in een ruime kom de eieren.
  • Voeg 30 gram van de Parmezaan, de room en peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de blaadjes salie 1 - 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Giet het eimengsel erbij en zorg dat alles goed verdeeld is.
  • Bak de omelet aan beide kanten mooi bruin.
  • Snijd de omelet in punten en verdeel ze over de voorverwarmde borden.
  • Schep op elke punt een flinke eetlepel tomatensaus en bestrooi met de rest van de Parmezaan.



Terwijl ik dit gerecht aan het bereiden was, moest ik direct weer denken aan onze reis in 2024 door het prachtige Toscane. Na ons bezoek aan het pittoreske dorpje San Gimignano belandden we bij toeval bij Cesani. Een wijnhuis waar men biologische wijnen maakt. Eén wijn in het bijzonder sprong er uit: De Cesani Rosato Toscano waar ze  trots bij vermelden "een rosé voor zij die niet van rosé houden".

De wijn is gemaakt van 100% Sangiovese en heeft een kersenroze kleur met koperachtige reflecties. De geur is intens en aanhoudend met duidelijke bloemige aroma's van rozen en bessen. In de smaak herken je tonen van rood fruit zoals aardbei en framboos, aangevuld met subtiele bloemige en minerale accenten. De wijn heeft een verfrissende zuurgraad en een droge, evenwichtige afdronk.

En vandaag bij de eerste hap van deze frittata weet ik het zeker. Ik wil terug naar Toscane!

Deze wijn is online onder andere verkrijgbaar bij: Vinivivi.be.


Boeket
Intens en aanhoudend met duidelijke bloemige aroma's van rozen en bessen

Smaak
In de smaak herken je tonen van rood fruit zoals aardbei en framboos, aangevuld met subtiele bloemige en minerale accenten. De wijn heeft een verfrissende zuurgraad en een droge, evenwichtige afdronk.


Buon appetito!


18-06-2025

Cesani Rosato Toscano