GEBAKKEN AARDBEIEN MET BASILICUM EN BURRATA
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Italië
Gang: Dessert
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 20 minuten
Ingrediënten:
- 8 sneetjes casino witbrood
- 500 gram aardbeien
- handje verse basilicumblaasjes, in fijne reepjes gesneden
- versgemalen zwarte peper
- 4 el balsamico
- 1 el aardbeienjam
- 1 bol burrata
- flinke scheut extra vierge olijfolie

Een heerlijk diner dien je ook af te sluiten met een lekker dessert. En lekker is dit gerecht absoluut. Gebakken aardbeien worden extra zoet en door de zachte toets van de balsamico wordt het ook nog lekker fris. Probeer hier maar eens van af te blijven! Dit is een op en top dessert-to-share gerecht.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180⁰C.
- Meng in een kommetje de balsamico en aardbeienjam tot een egale emulsie.
- Besprenkel de sneetjes casinobrood aan beide kanen met wat olijfolie.
- Leg de sneetjes in de voorverwarmde oven op een rooster bak ze in ongeveer 6 minuten lekker krokant.
- Verwijder de kroontjes van de aarsbeien.
- Snijd de aardbeien over de lengte doormidden.
- Verwarm een koekenpan op hoog vuur.
- Voeg de aardbeien toe en strooi er de zwarte peper over.
- Bak het geheel ongeveer 3 minuten.
- Draai het vuur lager en voeg 2 a 3 eetlepels van de balsamico toe.
- Laat het geheel nog even sudderen tot de aardbeien hun vocht beginnen te verliezen.
- Haal direct van het vuur voeg de fijngesneden basilicum toe.
- Leg een uitgelekte bol burrata in het midden op een bord.
- Verdeel de aardbeien rondom de burrata en schep het achtergebleven kookvocht en overheen.
- Besprenkel met je lekkerste olijfolie en garneer met een paar topjes basilicum.
- Serveer de schaal met het geroosterde brood. Samen genieten!
Voor dit heerlijke dessert zou ik een Italiaanse wijn adviseren die zowel het romige van de burrata als de zoetzure en fruitige tonen van de aardbei en balsamico mooi oppakt. Ik vond een mooie fles Braida Brachetto d’Acqui (DOCG). Deze wijn heeft 91 Falstaff‑punten gekregen en wordt geprezen om z’n helderrode kleur, expressieve fruitaroma’s van kers, aardbei en viooltjes, en de fijne, natuurlijke sprankeling.
Deze wijn is online onder andere verkrijgbaar bij: Boonstra Wijnen
Buon appetito!
30-07-2025