GEGRILDE GARNALENSPIESEN


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Peru

Gang: Hoofd- of Voorgerecht

Hoeveelheid: 2 - 4 personen

Tijd: 2 uur koelen + 20 minuten bereiden


Ingrediënten garnalenspiesen:

  • 350 gram gepelde garnalen
  • 10 gram verse platte peterselie, zeer fijn gesneden
  • viskruiden naar keuze
  • 30 ml lichte sojasaus
  • 2 middelgrote rode puntpaprika’s 
  • 1 tl chilivlokken

Ingrediënten zoetzure saus

  • 20 ml lichte sojasaus
  • 10 ml sweet chilisaus
  • sap van ½ citroen of Yuzusap
  • 10 ml sesamolie
  • 1 tl chilivlokken (optioneel)

Garnering

  • sesamzaadjes


Gegrilde Garnalenspiesen

Er zijn van die gerechten die meteen een glimlach oproepen zodra ze van de barbecue komen. Deze gevulde puntpaprika’s zijn er zo eentje. Het zoete, bijna fruitige karakter van de paprika gaat prachtig samen met de verfijnde smaak van garnalen. Voeg daarbij een vleugje pit en de glanzende laag van een zoetzure saus, en je hebt een gerecht dat zowel elegant als speels is.

De combinatie van zacht, sappig en licht rokerig maakt dit gerecht een verrassende favoriet voor elke zomerse avond. Perfect om te delen met vrienden, of juist om even zelf van te genieten met een goed glas wijn ernaast.


Voorbereiding:

  • Snij de rugzijde van de garnalen in en verwijder de darm.
  • Hak de gepelde garnalen tot er een fijne pasta ontstaat. Gebruik hiervoor een scherp mes, maar laat je niet verleiden tot het gebruik van de keukenmachine. Want dan wordt het te fijn.
  • Kruid de garnalenpasta met de viskruiden, sojasaus, peterselie en chilivlokken.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Snijd de onder- en bovenkant van de puntpaprika en verwijder alle zaadlijsten.
  • Vul de paprika's met het garnalenmengsel.
  • Wikkel de gevulde paprika's in met huishoudfolie.
  • Laat de paprika's minimaal 2 uur in de koelkast rusten.


Bereiding:

  • Richt je BBQ in voor direct grillen op 200⁰C. Ik gebruik het liefst een Japanse Shichirin, maar op een standaard lukt het ook wel.
  • Meng voor de zoetzure saus alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje.
  • Haal na de paprika's uit de koelkast en verwijder het huishoudfolie.
  • Snijd de paprika in ringen van 25 mm en rijg deze aan dunne spiesen.
  • Bestrijk de garnalenspiesen met zoetzure saus en leg ze op het rooster boven de hete kolen.
  • Draai regelmatig om en blijf bestrijken met zoetzure saus.
  • Haal de spiesen van de BBQ als garnalen pasta een kerntemperatuur van 63⁰C heeft bereikt en de paprika mooie grillstrepen heeft.
  • Garneer met sesamzaad.


Er zijn wijnen die je meteen meenemen naar hun herkomst, en de Veiga da Princesa Albariño is daar een schitterend voorbeeld van. Deze wijn komt uit Rías Baixas, een kuststreek in Galicië, waar de Atlantische oceaan zijn zilte bries over de wijngaarden laat waaien. Het resultaat is een wijn die sprankelt van frisheid en doordrenkt is van minerale elegantie.

In het glas proef je levendige tonen van citrus, groene appel en witte perzik. Die frisse zuren worden gedragen door een subtiele zilte ondertoon, alsof de zee zelf zijn handtekening heeft gezet. Het maakt de Veiga da Princesa niet alleen verkwikkend, maar ook een wijn met karakter en diepgang.

Wat hem bijzonder geschikt maakt, is zijn veelzijdigheid aan tafel. De frisse spanning snijdt moeiteloos door gerechten met een vleugje zoet of pit, terwijl de ziltige mineraliteit juist schaal- en schelpdieren laat schitteren. Denk aan garnalen, mosselen of oesters – stuk voor stuk krijgen ze extra glans naast dit glas Albariño.

Precies daarom is de combinatie met gegrilde puntpaprika gevuld met garnalen en afgelakt met een zoetzure saus zo geslaagd. De wijn houdt het gerecht licht, tilt de garnalen op met zijn minerale frisheid en brengt een mooie balans bij de zoetzure toets van de saus.

Een wijn die niet alleen smaakt naar zomer aan de Atlantische kust, maar die ook je barbecue naar een hoger niveau tilt.

In de Nederland is deze wijn onder andere verkrijgbaar bij: Wijnhandel Beauvin.


¡Buen provecho!


31-08-2025

Gegrilde Garnalenspiesen
Gegrilde Garnalenspiesen
Veiga da Princesa Rías Baixas Albariño