THAISE GEHAKTBALLETJES OP CRISPY RIJSTPAPIER
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Thailand
Gang: Fingerfood / Vorgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 40 minuten
Ingrediënten:
- 250 gram gehakt (varkens-, kippen- of H.O.H. gehakt)
- 1 kleine sjalot, grof gesneden
- ½ el rode currypasta
- 10 gram verse koriander (blaadjes en steeltjes), grof gehakt
- 2 kleine limoenblaadjes (zonder nerf)
- 1 tl limoensap
- 1 stukje gember (2 cm), fijn gesneden
- 1 teen knoflook, grof gesneden
- 1 el vissaus
- ½ chilipeper, grof gesneden
- 4 ronde blaadjes rijstpapier
- 5 cm komkommer (5 cm)
- 1 kropje sla
- 2 - 4 el chilisaus
- 1 dl arachideolie (om te bakken)

Soms heb je van die hapjes die meteen vrolijk stemmen zodra je ze proeft. Deze Thaise gehaktballetjes zijn daar een perfect voorbeeld van. Ze zijn kruidig en sappig, krijgen een spannend contrast door hun plek op knapperig gebakken rijstvellen en worden fris afgerond met een plukje sla en dunne sliertjes komkommer. Het resultaat is een hapje dat tegelijk luchtig en vol van smaak is, ideaal om te delen of als sprankelend begin van een diner. Schenk er een glas levendige Albariño bij en je hebt die perfecte balans tussen kruidigheid, frisheid en elegantie.
Bereiding:
- Meng voor de kruidenpasta de sjalot, koriander, gember, knoflook, vissaus, currypasta en limoensap in een blender en maal dit niet al te fijn.
- Meng de kruidenpasta goed door het gehakt.
- Verwarm een oven voor op 180°C.
- Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
- Maak met natte handen kleine "worstjes" van het gehakt en leg ze op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de gehaktballetjes in 20 minuten krokant en bruin.
- Snijd ondertussen de komkommer julienne en de sla in fijne sliertjes.
- Verwarm de arachideolie in een koekenpan waar een rijstvel in past.
- Bak de rijstvellen 1:1 krokant en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.
- Haal de gehaktballetjes uit de oven en serveer ze op de krokante velltjes rijstpapier.
- Werk af met wat sla en komkommer.
- Druppel er wat chilisaus over en garneer met een paar korianderblaadjes.
De combinatie van kruidige Thaise gehaktballetjes met iets knapperigs, fris en een vleugje groen vraagt om een wijn die fris, aromatisch en verkwikkend is, maar die de kruidigheid en umami niet gaat overstemmen of log maken. Onze keuze ging uit naar de Martin Codax Albariño Rías Baixas. De Albariño van Martín Códax is lichtgeel met een hint van groen in de kleur. Hij is aromatisch en bloemig met een fruitige geur van peer en appel. Mooi droog, mineraal en fris sappig met tonen van groene appel en een vleugje citrus. Heerlijke bij dit kruidige gerechtje.
Deze wijn is onder andere online verkrijgbaar bij:
Boonstrawijnen.nl
เพลิดเพลินกับมื้ออาหารของคุณ!
Phelidphelin kạb mụ̄̂x xāh̄ār k̄hxng khuṇ!
15-07-2025