GEKARAMELISEERDE WITLOF MET HONING EN BALSAMICO
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Nederland
Gang: Hoofd- / Bijgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 15 - 20 minuten
Ingrediënten:
- 6 stronkjes witlof van gelijke grote
- 25 gram boter
- 2 eetlepels honing
- 1½ eetlepel balsamico azijn
- zout en peper
- 3 takjes verse tijm, alleen de naaldjes

Witlof is een veelzijdige groente die vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar is. Vandaag gaan we stronkjes bakken en karamelliseren. Afgeblust met een mooie balsamicoazijn is dit echt een culinaire ervaring die je niet mag missen.
Bereiding:
- Halveer de witlofstronkjes over de lengte. Verwijder de bittere kern. Zorg wel dat de blaadjes aan elkaar blijven zitten.
- Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de stronkjes witlof met de snijkant naar onder in de pan. Laat de witlof afhankelijk van de dikte 2 - 3 minuten bakken. Draai om en herhaal voor de bolle kant.
- Giet de honing over het snijvlak van de stronkjes witlof. Strooi de tijmblaadjes er over heen.
- Draai de witlof om met de snijzijde naar onder en zet het vuur hoog. Laat de honing karamelliseren.
- Giet, zodra de stronkjes donker genoeg zijn, de balsamico azijn er over. Dit stopt het karamelliseringsproces. Laat de azijn nog even verdampen.
- Breng de witlof op smaak met zout en versgemalen peper.
Eetmakelijk!
18-06-2022
