GEROOSTERDE POMPOENPITTEN
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Mexico
Gang: Snack / Bijgerecht
Hoeveelheid:
Tijd: 45 minuten
Ingrediënten:
- pitten van 1 pompoen
- ± 55 gram grof zeezout
- 1 tl olijfolie
- 1 tl sojasaus

Wie pompoen zegt, denkt vaak meteen aan soep of aan een mooie herfstige taart. Maar wie ooit zelf een pompoen heeft schoongemaakt, weet dat er altijd veel meer overblijft dan je in eerste instantie dacht. En dat is precies waar het leuk wordt: van diezelfde pompoen kun je nog een heleboel extra lekkers maken.
Neem bijvoorbeeld de pitten. De meeste mensen gooien ze gedachteloos weg, maar met een klein beetje liefde en wat warmte tover je ze om tot knapperige snacks. Even drogen, kruiden en roosteren, en je hebt een topping voor salades, een borrelhap of gewoon een knabbeltje tussendoor. Niks verspild, alles benut.
Ook het vruchtvlees is verrassend veelzijdig. Heb je na soep en taart nog wat over? Denk aan een smeuïge puree als bijgerecht, een vulling voor ravioli, of een zoete spread op brood. Pompoen voelt zich net zo thuis in hartige gerechten als in zoete creaties, en dat maakt hem ideaal om restjes telkens weer een nieuw podium te geven.
Het mooie van deze manier van koken is dat je niet alleen verspilling tegengaat, maar ook creatief leert denken. Je laat je leiden door wat je over hebt, in plaats van wat je nog moet kopen. En dat geeft voldoening: je haalt álles uit je pompoen, en ontdekt onderweg misschien wel je nieuwe favoriete gerecht.
Dus de volgende keer dat je met een pompoen aan de slag gaat, bedenk: die groente heeft veel meer te bieden dan soep of taart alleen. Geef de pitten, schillen en stukjes vruchtvlees een tweede leven, en laat niets verloren gaan. Je smaakpapillen – en de planeet – zullen je dankbaar zijn.
Bereiding:
- Verwarm je oven voor op 160°C hete lucht.
- Doe de pitten in een ruime bak met water en wrijf het vruchtvlees en de vezels er met je handen vanaf.
- De vezels en het vruchtvlees zal naar de bodem zakken en de pitten komen boven drijven.
- Schep de pompoenpitten er met een schuimspaan uit en doe deze in een steelpan.
- Voeg 1 liter water en het zout toe en breng op hoog vuur aan de kook.
- Kook de pompoenpitten 10 minuten op matig vuur.
- Giet de pompoenpitten af in een zeef en droog ze heel goed af met keukenpapier.
- Stort de droge pompoenpitten in een kom en voeg olie, sojasaus en een beetje zout toe.
- Schep het geheel goed door elkaar en sort ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Schuif de plaat in de voorverwarmde oven en rooster ze 10 minuten.
- Haal de plaat uit de oven en verhoog de temperatuur naar 180 graden.
- Schep de pompoenpitten goed om en schuif de plaat terug in de oven.
- Rooster ze nogmaals 5 minuten tot ze licht beginnen te kleuren.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Serveer direct of bewaar ze in een luchtdicht afsluitbare doos.
¡Buen provecho!
08-10-2025


