IBERICO VARKENSHAASSPIES MET PARMEZAANKORST
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Spanje
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 - 6 personen
Tijd: 5 uur marineren + 20 minuten bereiden
Ingrediënten:
- 1,2 kg Ibericao varkenshaas
- 1 el verse salie, fijngehakt
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Ingredienten voor de marinade:
- 250 ml droge rode wijn
- 15 verse blaadjes salie, fijngehakt
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- ½ rode spaanse peper, fijngesneden
- 1 el zout
- 2 el dijon mosterd
- 1 el rozemarijn, fijngehakt
- 1 el oregano, fijngehakt
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zwarte peper
- 200 ml olijfolie
Benodigheden:
- Forged Olive V Spies 60 cm

Toen ik verleden jaar 2 Forged V-Spiezen voor mijn verjaardag kreeg, schrok ik een beetje van het formaat. Maar eenmaal op vakantie op Mallorca zag ik een bevriende kok geweldige vleesspiezen op de BBQ bereiden. Samen bedachten op een mooie zomeravond ,met een goed glas wijn, een recept om ook eens uit te proberen.
Bereiding marinade:
- Doe de salie, sjalotten, knoflook, rode Spaanse peper, zout, rozemarijn, oregano, komijn, paprikapoeder en peper in een blender en maal anders heel fijn.
- Voeg de wijn, mosterd en olijfolie en maal alles nog een keer goed door.
- Snijd het vlees in dikke plakken van 2,5 - 3 cm en doe deze in een ruime kom.
- Giet de marinade over het vlees en meng alles goed door elkaar.
- Laat het vlees minimaal 5 uur, maar kliever een hele nacht, in de koelkast marineren.
- Rijg de stukken gemarineerde varkenshaas aan de spies.
- Veeg de overtollige marinade van het vlees af. Dep het goed droog, zodat we straks een knapperig korstje krijgen.
- Strooi er nog een beetje salie over.
- Richt ondertussen je BBQ in voor direct grillen op 200⁰C.
- Grill het vlees zo'n 10 minuten en draai hem om de 2 minuten om.
- Bestrooi de bovenkant de spies na 10 minuten met een beetje Parmezaanse kaas. Niet te veel anders druipt alles van de spies af.
- Zodra de kaas gesmolten is draai je de kaaszijde om naar het vuur en bestrooi je de andere kant met wat Parmezaanse kaas. Herhaal dit nog een paar keer.
- De kaas zal op een gegeven moment mooi goudbruin en krokant zijn.
- Serveer de spies op een mooie houten plank en strooi er nog wat Parmezaanse kaas over.
Voor dit heerlijke stuk vlees hadden wij nog een mooie fles The Artist in de wijnkast staan. The Artist is een wijn met diepgang en een complex smaakpalet met aroma’s van viooltjes, bramen, zwarte bessen, zoete specerijen, zoals vanille en cacao en gerookte tonen op de achtergrond. Krachtig en intens, maar tegelijkertijd zijdezacht en met een mooie frisheid, vol rijp zwart fruit en met een tanninestructuur. De wijn rijpt gedurende 12 maanden in Frans eikenhouten vaten van 225 L. Elk jaar ontwerpt een andere kunstenaar het etiket van deze fles. Hij is een wijn die zijn prijs meer dan waard is.
¡Buen provecho!
04-09-2024