INSALATA CON POMODORI, BURRATA E GAMBERI

(Tomatensalade met Burrata

en Garnalen)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Voorgerecht / Lunch

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten:

  • 2 bollen buffel burrata
  • 6 tomaten (verschillende kleuren)
  • 150 gram grote roze rauwe garnalen (gepeld)
  • 2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 1 mespuntje chilivlokken
  • enkele blaadjes basilicum
  • extra vierge olijfolie
  • vers gemalen zwarte peper
  • zeezout

Insalata con Pomodori, Burrata e Gamberi

Haal de zomer in huis met deze frisse variatie op de alom bekende Italiaanse Salade Caprese. Een heerlijk glas witte Aia dei Colombi / Falanghina Vignasuprema maakt het helemaal compleet!


Bereiding:

  • Snijd de tomaten in dunne schijfjes.
  • Scheur de burrata in enkele grove stukken.
  • Schik de tomaten op 4 mooie borden en verdeel de stukken burrata er tussen.
  • Verhit op medium hoog vuur enkele eetlepels olijfolie in een koekenpan en voeg als de olie heet is de garnalen en knoflook toe.
  • Zodra de garnalen roze zijn en de knoflook heerlijk geurt zet je het vuur uit.
  • Verdeel de garnalen over de salade en laat daar even afkoelen.
  • Garneer met enkele blaadjes basilicum en werk af met een scheut van de allerbeste olijfolie die je je kunt veroorloven.
  • Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper en een snufje zeezout.


Bij zo'n frisse salade past een lichte, frisse witte Italiaanse wijn die het zilte van de garnalen, het romige van de burrata en de zuren van de tomaten in balans houdt, zonder deze te overheersen. En deze vonden we in de Aia dei Colombi | Falanghina Vignasuprema. Aia dei Colombi is misschien wel het meest bescheiden wijnhuis: Verwacht hier geen Piemontese kastelen of Toscaanse adel, we zijn hier in het zuiden. Geen fratsen, alle aandacht gaat hier uit naar de wijngaard en de kelder. De Falanghina druif is de absolute specialiteit van Aia dei Colombi, en de vulkanische Vignasuprema wijngaard tilt deze parel van de zuiden naar een hoog niveau. In de neus bedwelmende witte truffel, rijpe kweepeer, rijpe citroen, een vleugje abrikoos en een roestige zweem. In de mond knalt het gele sap van de energie met een ongelooflijke mineraliteit en veel zuren en lengte. Zeer veel wijn voor een kleine prijs.

In Nederland is deze wijn verkrijgbaar bij: Enoteca Sprezzatura te Amsterdam.


Buon appetito!


17-06-2025

Insalata con Pomodori, Burrata e Gamberi
Aia dei Colombi | Falanghina Vignasuprema