JAMAICAN JERK STEAK
MET MANGO-SALSA
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Jamaica
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 30 minuten marineren + 10 minuten bereiden
Ingrediënten jerk rub:
- 1 el uienpoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 2 tl gedroogde scotch bonnet (of cayennepeper)
- 2 tl zeezout
- 2 tl zwarte peperkorrels
- 2 tl gedroogde peterselie
- 1 tl gemalen tijm
- 2 tl bruine suiker
- 1 tl piment
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl chili vlokken
- ½ tl kaneel
- 1 kruidnagel
- ½ tl nootmuskaat
- ¼ tl komijn
Ingrediënten steak:
- 4 kogelbiefstukjes (of bavette-steaks) a 200 gram
- 2 - 3 el zonnebloemolie
- 3 el jerk rub
Ingrediënten salsa
- ½ tl bruine basterdsuiker
- sap van 1 limoen
- zest van ½ limoen
- 1 rijpe mango, in blokjes gesneden
- 2 tomaten, in kleine blokjes gesneden
- ½ rode ui, fijngesnipperd
- ½ rode chilipeper, fijngesneden
- 2 takjes koriander, blad fijngesneden

Je hebt vast wel eens van Jerk Chicken gehoord — en nee, dat is geen onbeleefde kip, maar een Jamaicaanse smaaksensatie met pit! Hoewel je tegenwoordig in sommige winkels een kant-en-klare Jerk Rub uit een potje kunt vissen, is het veel leuker om je eigen kruidenmix te maken. Waarom? Omdat jij dan de chef met de scepter bent — of beter gezegd, de koning(in) van de kom.
Met een zelfgemaakte mix kun je het zo heet maken als je zelf wilt. Liever wat minder vuurwerk in je mond? Geen probleem: dan ga je gewoon voor een milde thriller in plaats van een spice-explosie.
Kortom: mix, proef, tweak, en laat je innerlijke Jamaicaan los (maar misschien niet op de buren). Veel plezier met je Jerk-avontuur – en vergeet niet: wie roert, die regeert!
Bereiding jerk rub:
- Doe de grote en harde ingrediënten in een vijzel en maal deze fijn.
- Meng deze met de overige ingrediënten en doe ze over in een goed afsluitbaar potje.
- Bewaar op een donkere koele plek.
Voorbereiding steaks:
- Smeer de steaks in met wat zonnebloemolie en kruid ze royaal met de jerk rub.
- Dek af met vershoudfolie en laat 30 minuten op kamertemperatuur intrekken.
- Richt ondertussen je BBQ in voor direct grillen op 200 ⁰C.
- Plaats het rooster 20 - 25 cm boven de kolen.
Bereiding salsa:
- Roer de bruine suiker en de limoenzest door het limoensap.
- meng de mango, rode ui, tomaat, chilipeper en koriander door elkaar.
- Giet het limoensap er over en meng door elkaar.
Bereiding steaks:
- Leg de steaks op het hete rooster en grill beide zijden 3 - 4 minuten, zodat er mooie grillstrepen ontstaan en het vlees een kerntemperatuur heeft van 55 ⁰C voor medium-rare.
- Laat de steaks 5 minuten rusten voordat je ze aansnijdt.
- Serveer met de mango en gepofte aardappel met zure room.
Tip 1: Hoewel dit gerecht uitermate geschikt is om op de BBQ te bereiden, kun je het natuurlijk met een beetje olie ook in een grillpan bakken.
Tip 2: Maak de salsa een dag van te voren (zonder de koriander) en laat hem een nachtje in de koelkast op smaak komen. Vlak voor het serveren voeg je de verse koriander toe. Wauw!
Na de eerste hap was ik er van overtuigd dat dit kruidige gerecht om een Zinfandel uit Californië vraagt. Laat ik die nu net in de wijnkast hebben staan. De Backwoods Zinfandel Reserve is een krachtige donkerrode wijn uit de wijnstreek Californië. Deze wijn van wijnhuis Mare Magnum wordt gemaakt van Zinfandel druiven van de beste kwaliteit die met de hand worden geplukt.
Bij het openen van de wijn komen heerlijke geuren van zoet donkerrood fruit, vanille en chocolade tegemoet. De smaak is vol, maar ook fris met hints van zoethout en rijke tannines. Combineer de Backwoods Zinfandel Reserve met vlees- of wildgerechten.
De Zinfandel is online onder andere verkrijgbaar bij: de Wijnspecialist.nl.
Enjoy your meal!
10-05-2025