KIPPENJUS


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Bijgerecht

Hoeveelheid: 1 liter

Tijd: 2 uur


Ingrediënten:

  • 2 uien, in grove stukken
  • 2 wortels, in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
  • 2 plakjes gerookte, doorregen bacon of ontbijtspek in grove stukken
  • 3 tenen knoflook, geplet
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse salie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 stukjes steranijs
  • 12 kippenvleugels
  • olijfolie
  • 60 ml sherry (of port voor een wat zoetere versie)
  • 4 el bloem
  • gerookt zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 liter kokend water

Kippenjus

Goede jus kan een gerecht naar een hoger niveau tillen, vooral tijdens feestdagen. Maak je jus daarom ruim van tevoren: dat scheelt stress én levert vaak meer smaak op. Laat de jus na het bereiden volledig afkoelen en bewaar hem tot drie dagen in de koelkast in een goed afgesloten pot. Voor langere tijd kun je de jus prima invriezen; gebruik kleine porties in diepvriesbakjes of zakjes, zodat je precies kunt pakken wat je nodig hebt. Ontdooien doe je langzaam in de koelkast. Op de grote dag hoef je hem alleen nog zachtjes op te warmen. Go for it!


Bereiding:

  • Verwarm eerst je oven voor op 180°C.
  • Doe de ui, wortels, bleekselderij, knoflook, rozemarijn, salie, laurier, bacon en steranijs in een zware metalen braadslede.
  • Kneus en breek de kippenvleugels door er met een zware deegroller en paar flinke klappen op te geven.
  • Leg ze bij de groenten in de braadslede.
  • Sprenkel er olijfolie over en kruid met gerookt zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Hussel alles goed door elkaar en zet de braadslede 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Haal als alle groenten zacht zijn de braadslede uit de oven en plaats hem op laag vuur op het fornuis.
  • Stamp met een pureestamper alles fijn en schraap ook vooral alle aanbaksels van de bodem. Wil je een lichte jus zet de braadslede dan kort op het vuur (4 - 5 minuten). Wil je een donkere jus zet de braadslede dan langer op het vuur (10 - 15 minuten).
  • Voeg nu de sherry of port toe en laat dit een paar minuten inkoken.
  • Doe de bloem in een zeef en voeg dit al roerend geleidelijk toe. Laat een paar minuten al roerend zachtjes bakken.
  • Giet er al roerend 2 liter kokend water toe en laat al roerend 30 minuten pruttelen tot de jus ingekookt en mooi gebonden is.
  • Stort de gebonden jus in een grove zeef en vang het vocht op in een kom.
  • Druk met de achterkant van een lepel de zachte bestanddelen door de zeef.
  • Breng indien nodig de jus verder op smaak met wat gerookt zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Laat de jus afkoelen en verdeel ze in porties i diepvrieszakjes of bakjes.
  • De jus blijft 3 dagen goed in de koelkast en zeker 5 maanden in de vriezer.


Bon appétit!


25-11-2025

Kippenjus