KIPPENLEVERTJES IN MARSALA


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Bijgerecht / Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 500 gram kippenlevertjes, schoongemaakt
  • 3 el olijfolie
  • 1 dl Marsala wijn
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 - 6 blaadjes salie, naar smaak
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 takjes verse peterselie, voor garnering
Kippenlevertjes in Marsala

Er zijn van die gerechten die meteen een reisgevoel oproepen zodra de geur uit de pan opstijgt. Kippenlevertjes in Marsala is er zo één – eenvoudig, rustiek en doordrenkt van Siciliaanse warmte. Waar Marsala-wijn normaal schittert in een glas of in klassieke desserts zoals tiramisu, geeft het hier een diepe, fluweelzachte zoetigheid die prachtig samengaat met de hartige, romige smaak van kippenlevertjes.

De bereiding is verrassend simpel: ui en knoflook fruiten in een scheutje olijfolie, de levertjes kort aanbakken tot ze goudbruin kleuren en dan blussen met een royale scheut Marsala. Terwijl de saus langzaam inkookt, ontstaat er een rijke glans die de levertjes omhult met een bijna karamellachtige smaak. Een snufje verse tijm of salie maakt het geheel compleet.

Serveer dit gerecht met knapperig, vers brood om de saus mee op te vegen, of met een romige polenta die het volle karakter van de Marsala opvangt. En natuurlijk mag een goed glas Italiaanse wijn niet ontbreken – een elegante Nero d’Avola of een zachte Barbera tilt dit gerecht naar een nog hoger niveau.


Bereiding:

  • Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op hoof vuur.
  • Bak de ui tot deze glazig is. Voeg de laatste minuut de knoflook toe.
  • Voeg de schoongemaakte kippenlevertjes toe en bak ze in ongeveer 7 minuten goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en zet even apart.
  • Giet de Marsala wijn in de koekenpan en roer alle aanbaksels los. Daar zit namelijk heel veel smaak in.
  • Voeg de salie toe en laat een paar minuten sudderen tot de alcohol verdampt is.
  • Doe de kippenlevertjes terug in de pan en schep goed door de Marsala-Salie saus. Laat het geheel nog zo'n 6 minuten sudderen. Niet te lang, want anders worden ze droog.
  • Breng eventueel op smaak met wat zout en peper naar smaak.
  • Garneer de levertjes met wat vers gehakte peterselie.
  • Heerlijk op vers gebakken toast.


Tip! Je kunt deze kippenlevertjes ook gebruiken als vulling in Siciliaanse porchetta van de BBQ. Kook ze dan hooguit 2 minuten in de Marsala-Salie saus, anders worden ze te droog tijdens de bereiding van de Porchetta.


Soms ontmoet je een wijn die meteen een glimlach oproept. De Tenuta Olim Bauda “La Villa” Barbera d’Asti   is zo’n ontdekking: soepel, fruitig en met een onweerstaanbare charme. In het glas schittert een robijnrode kleur, gevolgd door geuren van rijpe kersen, bramen en een vleugje kruidigheid. De smaak is sappig en rond, met levendige zuren die de wijn een speelse frisheid geven, zonder dat hij zijn zachte karakter verliest.

Deze Barbera is een ideale tafelgenoot voor Italiaanse klassiekers en gerechten met rijke, hartige tonen. Denk aan risotto met paddenstoelen, langzaam gestoofde kip of – mijn favoriet – kippenlevertjes in Marsala. De frisse fruitigheid contrasteert prachtig met de volle, zoetige saus en tilt het gerecht naar een hoger niveau.

Hij is online onder andere verkrijgbaar : Wijnhandel Beauvin.


Buon appetito!


05-09-2021

Kippenlevertjes
Tenuta Olim Bauda Barbera d'Asti La Vill