LINGUINE PUTTANESCA MET HALLOUMITOPPING
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Italië (Fusion)
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 30 minuten
Ingrediënten pasta:
- 350 gram linguine
- 4 el extra vergine olijfolie
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 6 ansjovisfilets, fijngesneden
- 2 ansjovisfilets, over de lengte gehalveerd, ter garnering
- 1 tl chilivlokken (of naar smaak)
- 400 gram gepelde tomaten uit blik
- 100 gram zwarte olijven zonder pit, grof gehakt (bij voorkeur Gaeta-olijven)
- 2 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
- gemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper
- verse peterselie, fijngehakt, voor garnering
Ingrediënten topping:
- 3 el granola
- ½ tl snuifje knoflookpgranulaat
- ½ tl chilivlokken
- 200 gram halloumi, in hele kleine blokjes gesneden
- verse basilicum of oregano

Linguine puttanesca is een pastagerecht uit de Zuid-Italiaanse keuken, vooral bekend in Napels. Het wordt traditioneel gemaakt met spaghetti, maar kan net zo goed met linguine worden bereid.
De saus – sugo alla puttanesca – is krachtig, hartig en een tikje pittig. De belangrijkste ingrediënten zijn: knoflook, ansjovisfilets (die in de olie smelten en een diepe zoute smaak geven), kappertjes, zwarte olijven (liefst uit Gaeta), tomaten (vers of uit blik, afhankelijk van het seizoen), gedroogde chilipeper of chilivlokken en olijfolie.
Het resultaat is een geurige saus met een perfecte balans tussen zout, zuur en pittig, die heel mooi hecht aan de platte lintvormige linguine.
De naam puttanesca betekent letterlijk “op de manier van de prostituee”. Over de oorsprong van die naam bestaan meerdere verhalen: sommigen zeggen dat de saus snel klaar was en dus handig tussen afspraken door, anderen dat de geur zo verleidelijk was dat die mensen naar binnen lokte.
Kortom: linguine puttanesca is een hartige, pittige en onweerstaanbaar geurige pastaschotel die Zuid-Italiaanse flair op tafel zet.
In dit recept serveren we het op tafel met een topping van granola en halloumi. Halloumi is een halfharde kaas uit Cyprus, gemaakt van geiten- en schapenmelk, soms gemengd met koemelk. Hij heeft een stevige, rubberachtige textuur en een milde, licht zoute smaak. Halloumi smelt niet gemakkelijk, waardoor hij ideaal is om te grillen of bakken tot goudbruin. Vaak geserveerd in salades, sandwiches of als warme snack.
Bereiding:
- Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking tot al dente.
- Giet af, maar bewaar een kopje van het kookwater.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ansjovis en chilivlokken toe. Bak kort tot de knoflook goudgeel is en de ansjovis in de olie oplost.
- Voeg de gepelde tomaten toe en laat 8 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe zodat de saus iets indikt.
- Voeg de gehakte olijven en kappertjes toe. Laat nog 3–5 minuten meekoken.
- Proef en breng eventueel op smaak met een klein beetje zeezout (de ansjovis en kappertjes zijn al zout) en versgemalen zwarte peper.
- Bak ondertussen de granola in een pan in een scheutje olijfolie en breng op smaak met knoflookgranulaat, chilivlokken en zeezout.
- Bak intussen de blokjes halloumi in een droge pan tot krokant en goudbruin. Laat even uitlekken op keukenpapier.
- Voeg de gekookte linguine toe aan de saus en meng goed. Voeg een scheutje van het bewaarde kookwater toe als de saus te dik is, zodat de pasta mooi omhuld wordt.
- Serveer direct, bestrooid de granola, gebakken halloumiblokjes, verse peterselie en de gehalveerde sliertjes ansjovis.
- Eventueel een klein scheutje extra vergine olijfolie erover voor een glanzend resultaat.
Bij Linguine alla Puttanesca heb je een wijn nodig die de hartige, zoute en pittige smaken van de saus kan weerstaan zonder te overheersen. Je kunt kiezen voor witte frisse, aromatische wijnen met voldoende zuurgraad, maar wij gaan voor een heerlijke rode Barbera uit Piemonte. "Bel Colle Barbera d’Alba Superiore Le Masche" wordt gemaakt door het wijnhuis Bel Colle. 45 Jaar geleden richtten de broers Franco en Carlo Pontiglione en Giuseppe Priola de Bel Colle op. Sinds 2015 eigendom van de familie Bosio van Santo Stefano Belbo. De basis van het ideologische begrip dat hun werk inspireerde, was het hedonistische concept van het produceren van kwaliteitswijnen die de lokale gebruiken respecteren en tegelijkertijd voldoen aan de smaak van de consument. Bel Colle Barbera d’Alba Le Masche Barrique heeft een volle en harmonieuze smaak en een prachtig gebalanceerde frisheid. Drink deze rode wijn uit Piemonte op een temperatuur van 16-18°C.
Deze lekkere wijn is online onder andere verkrijgbaar bij: Voordeelwijnen.nl
Buon appetito!
18-08-2025