MALTESE CHICKEN-SCALLOPINI


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Malta

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 40 minuten


Ingrediënten:

  • 2 grote kipfilets
  • ½ tl cayennepeper
  • 40 gram bloem
  • 20 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 citroenen, sap en schil
  • 3 el kleine kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • olijfolie extra vergine, om te besprenkelen
  • 30 gram boter
  • 140 gram artisjokharten, uitgelekt en in vieren gesneden
  • 100 ml droge Marsala
  • 150 ml kippenbouillon
  • 150 gram jonge tuinbonen (vers of bevroren), dubbel gedopt en geblancheerd
  • 3 el slagroom (optioneel)
  • 2 el verse peterselie, fijngehakt
  • gemalen zeezout 
  • versgemalen zwarte peper
Maltese Chicken Scallopini

Terug naar de roots met dit eenvoudige Maltese kipgerecht. Als er iets is dat zo nadrukkelijk aanwezig is op Malta dan zijn dat wel kappertjes. En deze kappertjes geven dit gerecht dan ook die geweldige kick.

Laat je verleiden door deze Maltese smaken!


Bereiding:

  • We beginnen met het halveren van elke kippenborstfilet in twee dunne plakken.
  • Deze 4 plakken gaan we nog dunner maken door ze tussen twee vellen bakpapier te leggen en plat te slaan met een deegroller tot ze ongeveer 8 mm dik zijn.
  • Kruid de 4 filets met peper en zout en zet even apart.
  • Meng in een glazenkom de zest van 1 citroen en het citroensap van 2 citroenen. Zet even apart.
  • Meng op een groot bord de bloem met de geraspte Parmezaan en wat fijngemalen zwarte peper.
  • Haal de platgeslagen kipfilets door de bloem tot hij rondom bedekt is.
  • Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter en 5 eetlepels olijfolie toe.
  • Voeg als de boter begint te schuimen de kip toe en bak deze afhankelijk van de dikte 2 - 4 minuten per zijde tot ze een goudbruin korstje krijgen.
  • Haal de kip uit de pan en zet even apart.
  • Zet het vuur lager en voeg de uitgelekte kappertje en de knoflook toe aan het achtergebleven braadvocht in de koekenpan. Laat 1 minuutje bakken.
  • Giet de Marsala bij de kappertjes en breng aan de kook.
  • Laat 1 minuut pruttelen tot het wat is ingekookt.
  • Schraap met een lepel over de bodem van de bodem om alle aanbaksels los te maken, zodat er lekker veel smaken vrij komen.
  • Giet de bouillon en citroensap met de zest er bij en voeg de olijven en artisjokharten toe.
  • Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
  • Laat 2 minuten sudderen om het wat in te koken.
  • Voeg de geblancheerde tuinbonen toe en giet er 3 eetlepels volle room bij.
  • Leg de kip terug in de heerlijke saus en laat nog een paar minuten sudderen tot de kip geheel gaar is.
  • Garneer met wat peterselie en serveer op voorverwarmde borden met pasta of smashed baked potatoes.


Dit smaakvolle recept vraagt gewoon om een  volle, licht houtgerijpte chardonnay uit Napa Valley  Oftewel de Panamera Chardonnay. Verkrijgbaar bij Vanouds de Zwaan.

De Panamera Chardonnay is een wijn die meteen uitnodigt om met aandacht te proeven. In het glas schittert hij goudgeel, met een verleidelijk boeket van rijpe perzik, meloen en een vleugje vanille. Het is een Californische Chardonnay die balans toont tussen romigheid en frisheid. De houtlagering geeft hem een zachte ronding, zonder dat hij zijn levendige zuren verliest.

Juist die combinatie maakt hem zo interessant bij Maltese Chicken Scallopini. De kip, zacht en verfijnd bereid, krijgt vaak een citrustoets en een lichte saus die vraagt om een wijn met voldoende frisheid, maar ook met genoeg body om niet weg te vallen. De Panamera sluit daar naadloos bij aan. Zijn romige structuur spiegelt de saus, terwijl de fruitige en frisse tonen de gerechten optillen.

Wat deze wijn extra bijzonder maakt, is zijn toegankelijke elegantie: rijk, maar niet zwaar, verleidelijk, maar nooit overdreven. Daardoor past hij niet alleen bij dit gerecht, maar ook bij andere lichte mediterrane bereidingen van vis of groenten. Vanavond is hij echter de ideale partner om jouw Maltese Chicken Scallopini naar een hoger niveau te tillen. Een glas dat zowel verrast als overtuigt. Santé! 🍷


L-Għaqda t-Tajba!

Enjoy your meal!


08-03-2025

Maltese Chicken Scallopini
Panamera Chardonnay