LASAGNE CON POLLO MACINATO

(Lasagne met Kippengehakt )



Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 8 personen

Tijd: 1 uur


Ingrediënten lasagne:

  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 rode paprika's
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 300 gram kipgehakt
  • 250 gram verse spinazie
  • 400 gram passata
  • 100 gram ricotta
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
  • 1 pakverse lasagne vellen
  • 1 pot bechamelsaus
  • 100 gram geraspte mozzarella


Optioneel:


Ingrediënten béchamelsaus:

  • 400 ml volle melk
  • 50 gram ongezouten boter
  • 50 gram bloem
  • gemalen zeezout
  • versgemalen nootmuskaat


Extra benodigheden:

  • 8 mini-pannetjes
  • kookring met dezelfde diameter als de pannetjes


Mini Lasagne con Polla Macinato

Dit heerlijke Italiaanse gerecht is eigenlijk een klassieke lasagne, maar door de toevoeging van kippengehakt wordt hij net wat lichter. Zelf maak ik, als ik genoeg tijd heb, verse lasagnevellen, maar de verse vellen uit de supermarkt zijn ook prima.


Bereiding béchamelsaus:

  • Verwarm een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de boter toe.
  • Draai het vuur wat lager en laat de boter smelten. De boter mag niet bruin worden! Dus hou het goed in de gaten.
  • De boter zal wat gaan borrelen. Wacht tot de bubbels verdwijnen.
  • Voeg in 1 keer de bloem toe en klop snel en stevig met een garde door de gesmolten boter.
  • Blijf kloppen tot het mengsel vloeibaar is en geen klontjes meer bevat.
  • Laat het mengsel al roerend 2 - 3 minuten op laag vuur pruttelen om te garen, maar laat niet bruin worden.
  • Voeg in 1 keer de koude melk toe en klop met een garde snel en stevig door elkaar. Zorg dat er geen klontjes ontstaan.
  • Blijf op middelhoog vuur met de garde kloppen tot de gewenste dikte is ontstaan.
  • Zet het vuur zo laag mogelijk en dek de pan de komende 5 minuten met een deksel af.
  • Breng je saus op smaak met een snufje zout en wat versgemalen nootmuskaat.


Bereiding lasagne:

  • Verwijder de draden van de stengels bleekselderij en snijd deze in dunne boogjes.
  • Snij de paprika in kleine blokjes.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak het gehakt op hoog vuur in 5 minuten rul en gaar.
  • Voeg de bleekselderij, ui, en paprika toe en bak deze nog eens 5 minuten mee.
  • Voeg de laatste minuut de knoflook toe.
  • Roerbak in porties de spinazie tot deze begint te slinken.
  • Giet de passata in de pan en voeg de ricotta toe. Laat op laag vuur een paar minuten pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet een een ruime pan met gezouten water op en zet 8 mini pannetjes klaar.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Giet in elk pannetje een klein laagje tomaten saus.
  • Leg een velletje verse lasagne 20 seconden in het kokende water en schep hem er met een schuimspaan uit.
  • Leg het lasagnevelletje op een snijplank en stans er met kookring met passende diameter cirkels uit.
  • Leg in elk pannetje een cirkel lasagne.
  • Leg er een eetlepel bechamelsaus op en weer wat tomatensaus.
  • Dek weer af met een lasagnevelletje en bouw weer op zoals hier boven.
  • Eindig met een laagje bechamel en tomatensaus,
  • Als je voor een extra kick wilt gaan kun je daar boven op nog een stukje sobrasada opleggen. Dit zal in de oven smelten en een heerlijke licht pittige smaak achterlaten.
  • Strooi er wat geraspte mozzerella over.
  • Plaats de schaaltje zonder deksel 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de pannetjes na 20 minuten uit de oven en laat een paar minuten rusten voordat je ze serveert.


Bij dit klassieke gerecht past een klassieke Chianti. De Piccini Chianti Classico is een toegankelijke wijn van sangiovese met 15% merlot afkomstig uit het oorspronkelijke Chianti-gebied. Door negen maanden houtrijping is de wijn elegant, rond en vol van structuur. Hij is verkrijgbaar bij Gall & Gall


Buon appetito!


09-05-2025

Mini Lasagne con Polla Macinato
Mini Lasagne con Polla Macinato
Sobrasada
Piccini Chianti Classico