MISO KABELJAUWHAAS



Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Japan

Gang: Bij- / Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 4 uur sudderen + 24 uur marineren + 15 minuten bereiden


Ingrediënten marinade:

  • 60 ml sake
    60 mm mirin
    80 gram witte miso pasta
    3 el kristalsuiker
    1 el geroosterde sesamolie
    ½ tl geraspte gember


Ingrediënten vis:

  • 750 gram kabeljauwhaas 
Miso Kabeljauwhaas

Hoewel ik dit recept altijd maak met kabeljauwhaas, weet ik uit betrouwbare Japanse bronnen dat Black Cod (Zandvis) een nog beter resultaat geeft. Maar deze vis is hier moeilijk verkrijgbaar en "onbetaalbaar". Maar niet getreurd. Het resultaat met de kabeljauwhaas zal je echt van je stoel blazen. Verleidelijk simpel, onweerstaanbaar chic.
Wil je je gasten verwennen met een gerecht dat smaakt alsof het zo uit een sterrenkeuken komt? Ga dan voor deze zijdezachte, in miso gemarineerde (wilde zwarte) kabeljauw. De delicate vis smelt op je tong, terwijl de diepe umamismaak van de miso zorgt voor een verfijnde, Japanse twist. Elegant, eenvoudig en absoluut verrukkelijk – met dit gerecht zet je moeiteloos iets spectaculairs op tafel.


Bereiding:

  • Giet de mirin en sake in een steelpannetje en breng snel aan de kook.
  • Voeg de suiker en de miso en breng het al kloppend op middelhoog vuur aan de kook, zodat er een gladde massa ontstaat.
  • Zet het vuur zo laag mogelijk.
  • Klop met een garde de sesamolie en de geraspte gember er door.
  • Laat de marinade op het allerlaagste vuur (desnoods met deksel op de pan) 4 uur sudderen. De marinade zal donkerder worden en nog smaakvoller.
  • Zet de steelpan na 4 uur in een bak met ijswater en laat volledig afkoelen. Roer wel af en toe even door.
  • Snijd de vis een porties van ongeveer 4 x 4 cm.
  • Doe de vis in een ziplockzak en giet de afgekoelde marinade er bij.
  • Sluit de zak en masseer de marinade goed rondom de vis. Wrijf zoveel mogelijk lucht uit de zak.
  • Leg de zak in de koelkast en laat minimaal 24 uur marineren.
  • Haal na 24 uur marineren de vis uit de ziplockzak en verwijder voorzichtig de overtollige marinade van de vis.
  • Verwarm de bovengrill van je oven zo heet mogelijk voor. Liefst op 300⁰C.
  • Leg een ovenrooster op de bakplaat en dek het rooster af met aluminiumfolie.
  • Leg de gemarineerde vis op het rooster met aluminiumfolie. Zorg er voor dat de stukjes vis elkaar niet aanraken.
  • Plaats het rooster 20 cm onder grill en laat 10 - 15 minuten grillen tot de vis een kerntemperatuur heeft van 62⁰C en de suikers gekarameliseerd zijn.
  • Heerlijk met witte rijst en gestoomd paksoi.


Tip!: Voeg wat citroenzest toe aan de marinade voor een frisse mediterrane touch!


Serveer deze miso-gemarineerde black cod met een elegante Bourgogne Blanc – denk aan een Meursault of Puligny-Montrachet. De romige textuur en verfijnde houttonen harmoniëren prachtig met de umami van de miso en de subtiele zoetheid van mirin en sake. De wijn is niet goedkoop, maar mocht je een keer flink uit willen pakken dan is deze wijn echt geweldig.

De Meursault of Puligny-Montrachet is online onder andere verkrijgbaar bij: Perfectewijn.nl



 

お食事をお楽しみください!

O shokuji o o tanoshimi kudasai!


15-01-2025

Miso Kabeljauwhaas
Domaine Berthelemot Puligny Montrachet 1er Cru Les Folatieres