NUA PHAD KHING

(Gebakken Rundvlees met Basilicum)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Thailand

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten:

  • 30 gram verse gember
  • 200 marachideolie 
  • 500 gram runderlende, in dunne plakjes gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngestampt
  • 4 lente uien, groen in dunne ringen gesneden en wit in stukjes van 2 cm 
  • tl geraspte palmsuiker
  • 1 el oestersaus
  • el vissaus
  • el sojasaus
  • 1 handje verse (Thaise) basilicumblaadjes
Nua Phad Khing

Soms heb je zin in een gerecht dat tegelijk verwarmend en verfrissend is – en precies dat vind je in Nua Phad Khing, de Thaise wokschotel met rundvlees en gember.

Het gerecht draait om contrasten: malse reepjes rundvlees die snel worden gewokt, gecombineerd met de frisse scherpte van gember. Lente-ui en soms paprika zorgen voor knapperigheid en kleur, terwijl sojasaus en een vleugje oestersaus diepte en hartigheid brengen. Het resultaat is een bord vol levendige smaken die perfect in balans zijn: hartig, kruidig en licht pittig.

Serveer de Nua Phad Khing met een kom geurige jasmijnrijst en je hebt in een handomdraai een complete maaltijd die zowel doordeweeks als bij een etentje indruk maakt. Het is die typische Thaise magie: eenvoud in bereiding, groots in smaak.

Een glas aromatische witte wijn, zoals een Riesling of een frisse Grüner Veltliner, tilt dit gerecht naar een nog hoger niveau. De frisheid van de wijn sluit prachtig aan bij de pittige gember en de hartige saus.


Bereiding:

  • Schil de gember en snijd deze in dunne plakjes.
  • Stapel de plakjes op elkaar en snijd ze vervolgens in dunne reepjes.
  • Meng de plakjes vlees met de gember, vissaus, palmsuiker, oestersaus, rawitpepers en knoflook en laat 10 minuten marineren.
  • Verhit de arachideolie in een wok op hoog vuur.
  • Voeg de basilicumblaadjes toe en bak deze tot ze transparant beginnen te worden.
  • Schep uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Giet de olie af op 4 eetlepels na.
  • Verhit nogmaals op hoog vuur en voeg het vlees inclusief de marinade en de witte stukjes lente-ui toe.
  • Roerbak maximaal 2 - 3 minuten.
  • Voeg de laatste 20 seconden de gebakken basilicum toe en wok even mee.
  • Serveer op voorverwarmde borden en garneer met de rest van gebakken basilicum en wat groene lente-uiringetjes.


Nua Phad Khing & Cau Ha Pe: een onverwachte harmonie

Soms komt de magie van een diner uit de verrassing. Neem de Thaise Nua Phad Khing – malse rundreepjes, frisse gember, knapperige groenten – en zet daar een glas   Cau Ha Pe van L’Eclipse naast.

Deze wijn, speels en toch gelaagd, met fruitige frisheid en een vleugje kruidigheid, vangt de pittige tonen van de gember en balanceert de hartige saus. Het resultaat? Een perfecte harmonie waar Oosterse pit en Europese elegantie elkaar ontmoeten.

Een pairing die laat zien dat je soms buiten de gebaande paden de mooiste combinaties vindt.

Deze wijn kun je onder andere online vinden bij: Wijnkoperij Okhuysen in Haarlem.



เพลิดเพลินกับมื้ออาหารของคุณ!

Phelidphelin kạb mụ̄̂x xāh̄ār k̄hxng khuṇ!



27-07-2025

Nua Phad Khing
Nua Phad Khing