POLLO ALLA CACCIATORE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 60 minuten


Ingrediënten:

  • 1 hele biologische kip a 1200 gram
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • gemalen zeezout, naar smaak
  • 3 el olijfolie, om mee te bakken
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt 
  • 1 middelgrote rode ui, zeer fijngesneden
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes gehakt
  • bloem 
  • sap van 1 limoen
  • ½ tl chilivlokken of meer, (optioneel) 
  • 3 kopjes witte droge wijn (rood mag ook)
  • 750 ml tomatenpassata
  • 1 bosje rozemarijn alleen de naaldjes
  • 1 bosje marjolein
  • extra-vergine olijfolie
  • handvol zwarte Italiaanse olijven (bijv. Celline del Salento)
  • 2 el kappertje, afgespoeld en uitgelekt
Pollo alla Cacciatore

Pollo alla Cacciatora is een robuust Italiaans stoofgerecht dat de warmte en passie van de Italiaanse keuken belichaamt. Malse kip wordt langzaam gesudderd in een rijke saus van rijpe tomaten, knoflook, uien en geurige kruiden zoals rozemarijn en marjolein. Witte of rode wijn voegt diepte toe, terwijl olijven en kappertjes een hartige toets geven. De kip neemt al deze smaken op en wordt boterzacht. Het resultaat is een volle, troostrijke schotel met een perfecte balans tussen hartig, fris en kruidig. Geserveerd met knapperig brood of romige polenta, is dit een ware traktatie voor liefhebbers van de authentieke Italiaanse keuken.


Bereiding:

  • Meng in een ruime schone plastic zak de bloem met versgemalen zwarte peper en gemalen zeezout.
  • Snij de kip in stukken en doe de kip in de zak bij de gekruide bloem.
  • Schudt alles goed door elkaar en haal de stukken kip uit de zak.
  • Hak de helft van de rozemarijnnaaldjes en marjolein zeer fijn.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een ruime braadpan op middelhoog vuur en bak de wortel, knoflook, ui en kruiden 3 minuten aan.
  • Leg de kip met de huidzijde naar beneden bij de groenten in de pan.
  • Braad alles 10 minuten goed aan, terwijl je de stukken kip om de minuut omdraait.
  • Blus het geheel af met 1 kopje wijn, de tomaten passata en het sap van 1 limoen.
  • Dit is ook het moment om eventueel de chilivlokken toe te voegen.
  • Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Voeg de rest van de wijn toe samen met de olijven en kappertjes.
  • Laat het geheel met de deksel op de pan een uurtje op zeer laag vuur sudderen.
  • Controleer af en toe even of het niet te droog wordt. Mocht dat zo zijn, voeg dan nog water en/of wijn toe. De kip moet bijna geheel onder staan in de saus.
  • Bestrooi de stoofschotel met wat van de overgebleven kruiden en serveer met versgebakken knapperig brood, polenta of pasta.



Als je Pollo alla Cacciatora stooft in witte wijn, is het ideaal om een wijn te kiezen die de frisheid en kruidigheid van het gerecht aanvult zonder te overheersen.

Heb je hem echter gestoofd in rode wijn, dan krijgt het gerecht een diepere, vollere smaak met extra kruidigheid en aardse tonen. De ideale wijn moet dan voldoende frisheid hebben om de tomaten te balanceren, maar ook zachte tannines en kruidige nuances die harmoniëren met de rozemarijn, marjolein en knoflook.

Ik heb voor beide opties een heerlijke wijn gekozen.

Pollo alla Cacciatora met Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Toen ik voor het eerst Pollo alla Cacciatora met witte wijn maakte, was ik wat sceptisch. Een stoofgerecht roept bij mij automatisch rood op. Maar de
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC verraste me compleet. Deze wijn uit de glooiende heuvels van de Marken is fris, met tonen van citrus, groene appel en een lichte amandelbitterheid in de afdronk. Precies wat nodig is om de rijke tomatensaus en mediterrane kruiden luchtig en levendig te houden. Alsof de zon uit de fles meekeek naar het bord. Sindsdien is dit mijn favoriete bewijs dat wit niet onder hoeft te doen voor rood bij klassieke Italiaanse gerechten.

Deze wijn is onder andere online verkrijgbaar bij: De wijnen Shop.


Pollo alla Cacciatora met Barbera d’Asti Superiore
De keer dat ik de Pollo alla Cacciatora met rode wijn maakte, herinnerde het me aan een avond in Piemonte. Daar vertelde Mauro, de vader van de wijnmaker, dat een goede
Barbera d’Asti “altijd honger moet maken”. En dat doet de Superiore van Guasti Clemente precies. Vol rood fruit, levendige zuren en zachte kruidigheid – het is alsof de wijn de tomatensaus een extra dimensie geeft. Geen zware tannines die overheersen, maar elegantie die het gerecht draagt. Samen proef je de warmte van de kip en de frisheid van de wijn, een duet dat nog lang blijft hangen. Zo begrijp je ineens waarom Italianen wijn en eten nooit los van elkaar zien.

Deze wijn is onder andere online verkrijgbaar bij: Bestwines.nl


Buon appetito!


15-03-2025


Polla alla Sacciatore
Polla alla Sacciatore
DOC Verdicchio Dei Castelli di Jesi Classico
Guasti Clemente – Barbera d'Asti Superiore