SICILIAANSE POMPOENSOEP
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Italië (Sicilië)
Gang: Lunch / Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 2 uur
Ingrediënten soep:
- 5 gram gedroogd eekhoorntjesbrood, porcini
- 600 gram oranje pompoen met schil, in parten gesneden, pitten verwijderd
- 4 el olijfolie
- 1 flinke zoete aardappel
- 1½ paddenstoelenbouillonblokje
- 1 ui, fijngesneden
- 1 tl chilivlokken
- 6 takjes verse tijm, blaadjes gerist
- 6 takjes oregano, blaadjes gerist
- 2 laurierblaadjes
- versgemalen witte peper
- gemalen zeezout
Ingrediënten pistache-knoflooksalsa:
- 1 bol knoflook
- 50 gram pistachenoten
- 15 gram peterselie, grof gesneden
- 15 gram basilicum, grof gesneden
- 70 gram pecorino, grof geraspt
- 1 tl sumak
- 100 ml neutrale olie
- zest van 2 biologische citroenen
- versgemalen zwarte peper
- gemalen zeezout

Op Sicilië weet men als geen ander hoe je met eenvoudige ingrediënten een gerecht tot leven wekt. De keuken is er een samensmelting van culturen: Griekse, Arabische en Spaanse invloeden hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt. Dat zie je terug in het gebruik van kruiden, citrus en noten – ingrediënten die warmte, zon en zee lijken te vangen in één hap.
Deze Siciliaanse pompoensoep is een ode aan die rijkdom. De basis is zachtzoete oranje pompoen, die in de pan samensmelt met zoete aardappel, ui en een vleug paddenstoelenbouillon. Gedroogd eekhoorntjesbrood geeft de soep diepgang en een aardse umamismaak, terwijl chilivlokken, tijm en oregano voor levendigheid zorgen. Het resultaat is een fluweelzachte soep die troostend en toch spannend tegelijk smaakt.
Maar wat deze soep echt bijzonder maakt, is de topping: een Siciliaanse salsa die knispert bij elke hap. Pistachenootjes – een trots product uit Bronte aan de voet van de Etna – worden grof gehakt en gemengd met gepofte knoflook, peterselie, basilicum, citroenzest en goede olijfolie. Het frisse groen en de citrusbalans contrasteren prachtig met de diepe, aardse smaken van de soep.
Serveer dit gerecht als verwarmend voorgerecht tijdens een herfstige avond, of als lichte maaltijd met een stuk knapperig brood. Elke lepel brengt je een stap dichter bij de zonnige Siciliaanse keukens, waar eenvoud en overvloed elkaar moeiteloos vinden. Een soep die niet alleen het lijf verwarmt, maar ook een klein beetje vakantie op tafel zet.
Bereiding soep:
- Verwarm je oven voor op 180°C.
- Giet een liter lauwwarm water in een kom en week de gedroogde paddenstoelen een half uur.
- Bekleed een bakblik met bakpapier en leg de parten pompoen er op. Besprenkel met wat olijfolie.
- Was de zoete aardappel grondig schoon en prik met een vork rondom gaatjes.
- Verpak de zoete aardappel in aluminiumfolie.
- Verpak ook de bol knoflook in een stuk aluminiumfolie.
- Leg de knoflook en de zoete aardappel bij de pompoen op het bakblik.
- Plaats de het bakblik in de voorverwarmde oven.
- Haal na 35 minuten de knoflook en de pompoen uit de oven.
- Laat de zoete aardappel 10 minuten extra garen.
- Strooi de laatste 8 minuten de pistache nootjes op het bakblik.
- Zeef het paddenstoelenwater door een koffie om eventueel aanwezig zand er uit te filteren. Vang het vocht op.
- Snijd de geweekte paddenstoelen in kleine stukjes en voeg deze samen met de bouillonblokjes toe aan het paddenstoelenwater.
- Verhit 4 eetlepels olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg de ui, tijm, oregano, chilivlokken en laurier toe en fruit het geheel 10 minuten.
- Schep met een eetlepel de kruim uit de gepofte zoete aardappel en voeg dit samen met de pompen toe aan de uien in de soeppan.
- Schenk de paddenstoelenbouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
- Laat het geheel 5 minuutjes zachtjes koken met het deksel op de pan.
- verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep glad met een staafmixer.
- Voeg eventueel nog wat extra water toe als je de soep te dik vindt.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
Bereiding pistache-knoflook salsa:
- Knijp de gepofte knoflook uit boven een kom.
- Hak de pistache nootjes grof en voeg deze bij de knoflook in de kom.\Meng het geheel met de peterselie, basilicum, citroenzest, sumak, perorino en 100 ml neutrale olie.
- Breng de salsa op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep in diepe borden en schep er wat salsa in.
De Cusumano Shamaris Grillo is een wijn die je meteen meenemen naar een zonovergoten landschap. Geboren op de Siciliaanse bodem, vangt deze wijn de warmte van het eiland in elk glas. De Grillo-druif, oorspronkelijk gebruikt voor Marsala, heeft zich ontwikkeld tot een verfijnde witte wijn met aroma’s van grapefruit, citrusbloesem en een subtiele minerale ondertoon. Het is een wijn die frisheid en levendigheid uitstraalt, maar tegelijkertijd een elegante complexiteit heeft.
Wat deze wijn zo bijzonder maakt, is hoe hij moeiteloos samengaat met gerechten die zowel rijk als aromatisch zijn. Neem bijvoorbeeld deze Siciliaanse pompoensoep met zoete aardappel, gedroogd eekhoorntjesbrood en een topping van pistachesalsa. De citrusachtige helderheid van de Cusumano Shamaris Grillo snijdt door de aardse tonen van de soep en de romige structuur van de pompoen, terwijl de minerale afdronk de kruidige en nootachtige topping prachtig ondersteunt.
Het resultaat is een smaakervaring waarin elke lepel en elke slok elkaar versterken. Het is een perfecte match voor een herfstige avond, maar net zo goed een uitnodiging om de mediterrane zon op je bord en in je glas te proeven. Met de Shamaris Grillo 2024 wordt elke maaltijd een klein stukje Siciliaanse magie.
Deze bijzondere wijn is onder andere online verkrijgbaar bij: Svivando.nl
Buon appetito!
05-06-2025