POUSSIN MET PADDENSTOELEN EN LINZEN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 50 minuten


Ingrediënten:

  • 4 poussins (piepkuikens)
  • 2 el olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • gemalen zeezout
  • 400 gram Puy-Linzen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 125 gram chorizo, in blokjes gesneden
  • 6 banaansjalotten, ongeschild en gehalveerd
  • tenen van een bol knoflook, ongepeld en gekneusd
  • 4 laurierblaadjes
  • 10 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 150 gram kastanje champignons, gehalveerd
  • 150 gram shiitake, gehalveerd
  • 350 ml Ruby port
  • 1250 ml hete kippenbouillon
Poussin met paddenstoelen en linzen

Krielkip, poussin en coquelet zijn benamingen voor jonge, kleine slachtkippen met mals vlees. Een poussin is een piepjonge kip van circa 400–500 gram, vaak Frans bereid. Coquelet betekent letterlijk “kleine haan” en verwees oorspronkelijk naar een jonge haan, maar wordt tegenwoordig ook gebruikt voor jonge kippen van ongeveer 500–600 gram. Krielkip is de Nederlandse term, die zowel voor jonge slachtkippen als voor kleine kippenrassen wordt gebruikt. Alle drie worden meestal in hun geheel geroosterd en geserveerd.

Wij kennen de poussin voornamelijk van de Frango Piri Piri, maar vandaag gaan we hem in z'n geheel bereiden in de oven als een Frans stoofgerecht met paddenstoelen en linzen.



Bereiding:

  • Verwarm je oven voor op 240⁰C.
  • Smeer de poussins rondom in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  • Meng in een ruime kom de linzen, chorizoblokjes, knoflooktenen, sjalotten, eekhoorntjesbrood, champgnons, shiitake, laurierblaadjes, port en bouillon goed door elkaar.
  • Stort het linzenmengsel en een ruime braadslee en verdeel over de bodem.
  • Leg verdeel over de het linzen mengsel de takjes rozemarijn met op elk takje een poussin.
  • Plaats de braadslee in de voorverwarmde oven en laat in 30 - 35 minuten gaar worden.


Bij dit Franse gerecht gingen wij een beetje vreemd. Wij kozen namelijk voor de Spaanse Singulars Vinyes Velles die we vonden op de website van Vinomotion.nl (Breezand).

De naam, die zich letterlijk vertaalt als ‘oude wijnstokken’, heeft tot doel uit te drukken wat het wijnhuis Mas Llunes met deze wijnen wil bereiken: een assortiment bijzondere wijnen, die elk jaar uniek zijn; altijd afkomstig van lokale variëteiten en zeer oude wijnstokken en geproduceerd in zeer kleine batches.

Met de hand geplukte en geselecteerde witte carignan druiven, van een 70 jaar oude wijngaard, welke gedeeltelijk fermenteren in eikenhouten vaten. 

De wijn is goudgeel van kleur en heeft een complex aroma met tonen van oud leer, citroen, sinaasappel en mediterrane kruiden. In de mond is de wijn delicaat, soepel, fris, harmonieus, elegant, subtiel en mineraal.



Bon appétit!


08-10-2024



Poussin met paddenstoelen en linzen
Poussin met paddenstoelen en linzen
Singulars Vinyes Velles