SATÉ AJAM VOOR GROTE GROEPEN
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Indonesië (Fusion)
Gang: Fingerfood / Bijgerecht
Hoeveelheid: 30 stuks
Tijd: 1 nacht marineren + 3 x 1 uur sous vide + 6 minuten grillen
Ingrediënten:
- 2500 gram kippendijfilet, in kleine blokjes gesneden
- 30 houten saté stokjes van ± 25 cm
Ingrediënten marinade:
- 2 uien, grof gesneden
- 8 tenen knoflook
- stukje verse laos van 5 cm, grof gehakt
- stukje verse gember van 5 cm, grof gehakt
- 1 - 2 rode chili pepers
- 8 el light sojasaus
- 4 el ketjap manis
- 3 el vissaus
- 5 tl gemalen piment
- 6 tl versgemalen zwarte peper
- 6 laurierblaadjes, gekneusd
- 3 tl 5 spices-poeder
- 2 kleine vierkante maggiblokje, verkruimeld
Extra benodigheden:
- vacuümzakken
- vacuümmachine
- sous vide apparaat

Wil je voor een grote groep kipsaté maken zonder stress? Probeer deze slimme methode! Je bereidt alles ruim van tevoren voor, zodat je op het moment zelf alleen nog hoeft te grillen. Snijd de kippendijfilet in blokjes en marineer ze een nacht, zodat de smaken goed intrekken. Rijg de blokjes de volgende ochtend alvast aan stokjes, vacumeer ze en gaar ze sous-vide op 68 °C. Daarna snel terugkoelen in ijswater en gekoeld bewaren tot het feest begint. Zo zijn de stokjes veilig en perfect mals. Op de BBQ hoef je ze alleen nog kort te grillen voor een mooie kleur en rokerige smaak. Ideaal, makkelijk en heerlijk!
Voorbereiding dag 1:
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en maal heel fijn.
- Doe alle stukjes kip in een grote kom en schep de marinade er over heen.
- Meng alles goed door elkaar en laat minimaal 8 uur, maar liever een hele nacht, marineren.
Voorbereiding dag 2:
- Rijg de gemarineerde kipblokjes aan houten spiesjes. Zorg er voor dat de scherpe puntjes van de stokjes bedekt zijn met een stukje kip.
- Verdeel de satéstokjes over een aantal vacuümzakken en trek deze vacuüm met de vacuümmachine.
- Verwarm het water in de de sous vide machine tot 65⁰C.
- Leg de gevacumeerde kipsaté in het voorverwarmde water van de sous vide machine en laat 1 uur garen.
- Haal na 1 uur uit het warme water en laat snel afkoelen in een bak met ijswater.
- Leg de zakken tot nader gebruik in de koelkast.
Bereiding saté:
- Richt je BBQ in voor direct grillen op 200⁰C.
- Plaats de roosters op 20 - 25 cm boven het vuur en laat heet worden.
- Leg de stokjes kipsaté op het rooster en laat 3 minuten per zijden grillen.
- Serveer de saté met pindasaus en ketjapsaus er naast.
Bij dit heerlijke Aziatische gerechtje past natuurlijk een frisse aromatische witte wijn, maar wij zijn wat avontuurlijker ingesteld en gingen op zoek naar een krachtige wat donkere rosé. Die vonden we in Aqueria, Frankrijk.
Château d'Aqueria strekt zich uit over de appellations Tavel en Lirac. Een historisch landgoed van honderd hectare dat wordt beschouwd als een van de juwelen van de zuidelijke Rhônevallei. In mei 2022 nam de familie Guigal het roer over, met als doel de geschiedenis en de erfenis van de mensen van Aqueria, die deze voortreffelijke terroirs door de eeuwen heen hebben gekoesterd, voort te zetten. Al een geruime tijd zet het team zich in voor duurzame wijnbouwpraktijken. Met een diepgaand respect voor de rijke terroirs, is het domein nu vastbesloten om zijn landbouwmethoden verder te ontwikkelen naar biologische productie. Deze nieuwe stap benadrukt de gedeelde ambitie om excellentie te bereiken en de wijnen van Tavel en Lirac naar nieuwe hoogten te tillen.
De druiven voor de Château d’Aqueria - Tavel Rosé (Grenache Noir, Mourvèdre, Syrah, Cinsault, Bourboulenc & Clairette) worden zorgvuldig ontsteeld en gekoeld voor ze in vaten worden gedaan. Daarna worden ze per twee gemengd gedurende 12-24 uur maceratie om de aromatische complexiteit te versterken. De gisting vindt plaats in thermisch geregelde vaten gedurende 15 dagen. Daarna volgt een rijpingsperiode van 6 maanden in roestvrijstalen en betonnen tanks.
De rosé heeft complexe en elegante aroma's van specerijen, frambozen, aardbeien en granaatappel. Een elegante en stevige structuur met een lange afdronk.
In Nederland is de wijn onder andere verkrijgbaar bij: Bovino.nl
Selamat makan!
06-07-2025