KIP-SHOARMASPIESJES
VAN DE BBQ
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Turkije / Israel (fusion)
Gang: Hoofdgerecht / Streetfood
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 4 uur marineren + 20 minuten bereiden
Ingrediënten shoarma:
- 600 gram kipdijfilet, in stukjes van 25 x 25 mm gesneden
- 2 rode paprika's, in stukjes van 25 x 25 mm gesneden
- 4 stuks Durum Tortilla's
- 2 el shoarmakruiden
- 3 el olijfolie
Ingrediënten salade:
- 1 Turkse komkommer
- 1 rode ui, grof gesnipperd
- 15 cherry tomaatjes, in kwarten gesneden
- handje verse koriander, fijngehakt
- een scheut extra vierge olijfolie
- gemalen zeezout, naar smaak
- versgemalen zwarte peper, naar smaak
Extra:
- 1 flesje sriracha (optioneel)
Ingrediënten knoflooksaus:
- 7 el Griekse yoghurt
- 4 el Zaanse mayonaise
- 1 handje verse peterselie, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- gemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper, naar smaak
Extra benodigheden:
- kernthermometer
- 4 rvs spiesen
- bbq-tang

Voor shoarma gebruik ik altijd mijn eigen shoarma-kruidenmix die ik 2 jaar geleden op mijn website geplaatst heb. Het is geen ingewikkelde mix, maar wel ongelofelijk lekker. Vind je dat te veel werk, dan kun je natuurlijk ook zo'n zakje uit de supermarkt halen. Maar om heel eerlijk te zijn, vind ik ze nogal teleurstellend qua smaak!
Ik gebruik voor mijn shoarma altijd Turkse Durum Tortilla's, maar je kunt natuurlijk ook pita's nemen.
Voorbereiding shoarma:
- Meng 2 eetlepels shoarmakruiden met 3 eetlepels olijfolie goed door elkaar.
- Meng in een kom de blokjes kippendijfilet met de kruidenolie. Masseer de kruidenmix goed in het vlees en laat afgedekt 3 - 4 uur (of een nacht) marineren in de koelkast.
Bereiden knoflooksaus:
- Meng alle ingrediënten voor de knoflooksaus door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper.
- Dek af en zet 3 - 4 (of een hele nacht) in de koelkast, zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Bereiden salade:
- Snijd de komkommer over de lengte in kwarten. Snijd elke kwart overdwars in plakjes van 3 mm dik.
- Meng de gesnipperde rode ui, de cherry tomaatje en de komkommer in een ruime schaal.
- Giet de extra vierge olijfolie over de salade en breng op smaak met peper en zout. Hussel goe door elkaar.
- Zet tot gebruik afgedekt in de koeling.
Voorbereiden shoarmaspiesjes:
- Haal de kipshoarma uit de koelkast.
- Rijg de kipshaorma om en om met de stukjes paprika aan de spiesjes.
- Richt je BBQ in voor direct grillen met de dome-temperatuur van 200⁰C en plaats het rooster ruim boven het vuur.
Bereiden shoarmaspiesjes:
- Grill de spiesjes, terwijl je ze regelmatig omdraait, tot ze een kerntemperatuur hebben van 72⁰C. Gebruik voor alle zekerheid je kernthermometer. Sluit de deksel van je BBQ tijdens het grillen.
- Zet ondertussen een ruime koekenpan op het vuur en bak vlak voordat de spiesjes gaar zijn de Durum Tortilla's aan beide kanten aan.
- Leg de Durum Torilla's op voorverwarmde borden.
- Smeer ze in met wat knoflooksaus en een streep sriracha.
- Leg de shoarmaspies op de sriracha streep en trek de rvs spies uit het vlees. Voorzichtig, want de spies is heet!
- Dek af met de salade en rol de Durum Tortilla strak op.
- Je kunt hem, indien gewenst, tot de helft inwikkelen met aluminiumfolie en uit de hand eten, of op het bord laten liggen en met mes en vork eten. Aan jou de keus!
בתיאבון!
Afiyet olsun!
22-06-2025
