SPAANSE FLATBREADS VAN DE BBQ



Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Spanje

Gang: Bijgerecht

Hoeveelheid: 4 - 6 personen

Tijd: 30 minuten bereiden + 1 uur rijzen


Ingrediënten:

  • 100 ml water
  • 4 gram droge gist
  • 215 gram patentbloem
  • 50 gram tarwe bloem
  • 6 gram suiker
  • 100 ml melk
  • 6 gram fijn keukenzout
  • olijfolie


Kruidenolie:

  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 el zeezout
  • 20 ml olijfolie


Aioli

  • 8 gram knoflook
  • 2 eieren
  • 2 gram zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 600 gram zonnebloemolie
  • 2 el olijfolie
Spaanse Flatbreads vande BBQ

Spaans flatbread is een heerlijk, platbrood met een krokante buitenkant en een zachte binnenkant. Het wordt vaak op smaak gebracht met olijfolie, zeezout en verse kruiden zoals rozemarijn of tijm, wat zorgt voor een mediterrane flair. Dit platte brood is perfect om te dippen in aioli of tapenade, maar ook heerlijk bij tapas of als begeleider van een warme maaltijd. De geur van versgebakken flatbread, doordrenkt met olijfolie en kruiden, maakt het onweerstaanbaar. Elke hap is een smaakvolle mix van eenvoud en verfijning – puur comfortfood met een zonnige, Spaanse twist.


Bereiding flatbreaddeeg:

  • Verwarm (niet koken) een 20 ml van het water en los hier de gedroogde gist in op.
  • Doe de patentbloem, de tarwebloem, suiker en de opgeloste gist in een mengkom van je keukenmachine en meng even kort door elkaar.
  • Voeg de resterende 80 ml water en de melk toe en meng alles tot een stevig deeg.
  • Voeg als laatste het zout toe en en meng dit volledig door het deeg.
  • Dek de mengkom af en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.


Bereiding kruidenolie:

  • Ris de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn.
  • Doe de blaadjes samen met het zeezout en de olijfolie in een vijzel en vijzel alles tot een mooie kruidenolie.


Bereiding aioli:

  • Pel de teentjes knoflook en halveer ze.
  • Verwijder het kiempje (kern) uit de knoflooktenen.
  • Doe de knoflooktenen samen met de eieren, het paprikapoeder en het zout in een hoge maatbeker.
  • Zet de staafmixer in de maatbeker en meng alles op hoge snelheid.
  • Voeg terwijl de mixer op hoge snelheid draait druppelsgewijs de zonnebloemolie in de maatbaker en blijf mixer tot er een mooie dikke en romige aioli ontstaat.
  • Voeg de olijfolie toe en meng met een deeghaak even goed door elkaar.


Bereiding flatbreads:

  • Verdeel het deeg in porties van ongeveer 100 gram.
  • Bestuif een schoon werkblad met wat bloem en rol de bolletjes deeg uit tot niet al te dunne dikte.
  • Richt je BBQ in voor grillen op 200⁰C directe hitte.
  • Smeer de flatbreads aan één zijde in met wat kruidenolie.
  • Leg het deeg met de kruidenolie onder op het rooster en bak de onderzijde goudbruin.
  • Smeer de bovenkant in met wat kruidenolie en draai de flatbreads om.
  • Grill de flatbreads goudbruin en krokant.
  • Serveer de flatbreads met de zelfgemaakte aoili.


¡Disfrute de su comida!


15-05-2025

Spaanse Flatbreads vande BBQ
Kruidenolie
Aioli