SPINAZIESTAMPPOT MET LUIKSE GEHAKTBALLEN
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: België
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 60 minuten
Ingrediënten gehaktballen:
- 5 gram bieslook, fijngesneden
- 5 gram platte peterselie, fijngesneden
- 500 gram half-om-halfgehakt
- 1 ei
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- 40-50 gram paneermeel
- gemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 25 gram roomboter
Ingrediënten jus
- 2 uien, in dunne ringen gesneden
- scheut rode wijnazijn
- 2 el appelstroop
- 250 ml hete runderbouillon
Ingrediënten spinaziestamppot:
- 1200 gram iets bloemige aardappels
- 4 eieren
- 100 ml volle melk
- 30 gram roomboter
- gemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 500 gram verse spinazie
- ½ tl nootmuskaat

De Luikse gehaktballen zijn een onweerstaanbare traktatie: van buiten mooi gebruind en knapperig, van binnen sappig en vol van smaak. Hun geheim zit in de subtiele zoetheid van Luikse siroop of suiker, die met de jus harmonieus samenkomt met het kruidige gehakt en een vleugje peper en nootmuskaat. Bij elke hap proef je de perfecte balans tussen hartig en zoet, waardoor ze smelten op de tong en je telkens naar een volgende wilt grijpen. Geserveerd bij een romige spinaziestamppot vormt het geheel een troostrijke, klassieke combinatie die zowel hartverwarmend als onvergetelijk lekker is.
Bereiding Luikse gehaktballen:
- Meng in een ruime kom het gehakt met het ei, nootmuskaat, 5 gram peterselie en 5 gram bieslook.
- Voeg zoveel paneermeel toe tot het gehakt mooi gebonden is, maar nog wel smeuïg.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Meng goed door elkaar en gooi de massa een paar keer terug in de kom om alle lucht te verwijderen.
- Maak je handen nat en rol kleine gehaktballen van het gehaktmengsel.
- Verhit de helft van de roomboter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen in ongeveer 5 minuten rondom bruin aan.
- Schep de gehaktballen uit de pan op een bord en lat even rusten.
- Verhit de de resterende roomboter in de koekenpan op middelhoog vuur en fruit de uienringen 5 minuten.
- Blus de uienringen af met een scheutje rode wijnazijn.
- Voeg de appelstroop toe en giet al roerend de hete bouillon er bij.
- Schraap terwijl je roert alle aanbaksels van de gehaktballen van de bodem. Dit geeft extra smaak.
- Doe de gehaktballen in de saus en sluit af met de deksel.
- Laat op laag vuur 20 minuten zachtjes sudderen.
Bereiding spinaziestamppot:
- Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken.
- Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Kook ondertussen de eieren in 7 minuten hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze.
- Verwarm de melk tot ongeveer 35 - 40⁰C.
- Laat de boter smelten in de lauwwarme melk.
- Giet de aardappelen af.
- Stamp de aardappelen met de melk/boter, nootmuskaat, zout en peper tot een mooie puree.
- Schep de spinazie door de aardappelpuree.
- Schep de spinaziestamppot op voorverwarmde borden.
- Verdeel de Luikse gehaktballen met wat jus over de stamppot.
- Snijd de hardgekookte eieren in kwarten en leg deze mooi over de stamppot.
Voor een begeleidende wijn kozen wij deze keer voor La Villette Pinot Noir van wijnmaker La Villette . Het is hun doel een wijn te maken met de authentieke Franse uitstraling voor drinkers wereldwijd. Daarnaast willen zij een smaakvolle wijn maken in een aantrekkelijke en betrouwbare verpakking met de romantische Franse uitstraling die ook de kwaliteit van de wijn representeert. Dit doen zij door de flessen en etiketten een traditioneel Franse uitstraling te geven met bijvoorbeeld een afbeelding van de rivier die zorgt voor de bevoorrading van Parijs vanuit de wijk La Villette. La Villette Pinot Noir is gemaakt van 100% Pinot Noir druiven. De wijngaarden liggen op hellingen aan de voet van de koele Pyreneeën en Cevennen, in het zuiden van Frankrijk. De bodem bestaat uit kalksteen, wat perfect is voor de delicate Pinot Noir. De wijn heeft de smaak van rijpe frambozen en veenbessen met een hint van pruim en toast. De wijn heeft een mooie balans van rijp fruit en frisheid. Drink deze wijn licht gekoeld op een temperatuur van 14-16°C.
Eetsmakelijk!
Bon appétit!
20-08-2025