SURINAAMSE KIPSATÉ
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Suriname
Gang: Streetfood /Bijgerecht
Hoeveelheid: 6 personen
Tijd: 10 minuten bereiden + 4 uur marineren + 20 minuten grillen
Ingrediënten:
- 1000 gram kippendijfilet, in blokjes gesneden
- 1 middelgrote ui, grof gesneden
- 7 tenen knoflook, grof gehakt
- 1 madame jeanette peper, grof gehakt
- 3 cm verse gember, geschild en grof gesneden
- 2 trostomaten, in stukjes gesneden
- 1 tl five spice poeder
- 4 el ketjap manis
- 3 el ketjap asin
- 1½ tl laospoeder
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 el sambal badjak
- 1½ el bruine basterdsuiker
- 1 klein maggiblokje
- 2 laurierblaadjes
- satéstokjes

Deze heerlijke Surinaamse Kipsaté is vrij pittig. Hou je daar niet zo van of wil je het minder pittig dan kun je de madame Jeanette peper weglaten of de zaden en zaadlijsten er van verwijderen. Deze kipsaté is het lekkerst als hij op de BBQ gemaakt wordt. De rooksmaak geeft net dat beetje extra.
Bereiding:
- Doe de ui, madame jeanette peper, gember, knoflook, tomaten, ketjap, laospoeder, bruine suiker, sambal badjak, zwarte peper en five spice poeder in een keukenmachine en maal alles tot een smeuïge puree.
- Meng de kippendijfilet met de puree en de laurierblaadjes in een kom en laat minimaal 4 uur marineren. Langer mag natuurlijk ook. Graag zelfs!
- Laat de houten satéstokjes een uurtje in koud water weken. Dit voorkomt dat ze straks verbranden.
- Richt een BBQ in met twee zones. Een hete zone voor direct grillen en een 'koude' zone voor indirect grillen. De dome-temperatuur kun je instellen op 170⁰C.
- Rijg de gemarineerde kipblokjes aan de satéstokjes.
- Leg de de saté eerst op rooster boven het directe gedeelte en grill beide zijden elk 2 a 3 minuten. Verplaats ze daarna naar het indirecte gedeelte en sluit de BBQ. De kipsaté is gaar als die een kerntemperatuur van 70⁰C heeft bereikt. (Waarschijnlijk in 15 minuten.)
- Serveer de kipsaté met wat Surinaamse Satésaus en zoet/zure groenten.
Nyan Switi!


