TANDOORI EENPANSGERECHT


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: India (Fusion)

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 8 uur marineren + 35 minuten bereiden


Ingrediënten:

  • 4 el arachideolie
  • 400 gram kippendijfilets
  • 2 middelgrote rode uien, in partjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 cm verse gember, fijngehakt
  • 2 rode paprika's, in reepjes gesneden
  • 1 gele paprika, in reepjes gesneden
  • 35 gram amandelschaafsel
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 blikje tomatenpuree a 140 gram
  • 225 gram basmatirijst
  • 400 ml kippenbouillon
  • 1 blik kikkererwten a 410 gram, uitgelekt
  • 200 gram spinazie, grof gehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • gemalen zeezout


Ingrediënten Tandoori-Marinade:

  • 175 gram Griekse yoghurt
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 3 tl garam masala
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 cm gember, geraspt
  • ½ tl zout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
Tandoori Eenpansgerecht

Tandoori is bijzonder door de intense smaken en unieke bereidingswijze. Het vindt zijn oorsprong in India, waar gerechten worden gemarineerd in een mengsel van yoghurt, citroen en een krachtige kruidenmix met onder andere komijn, koriander, kurkuma, gember en garam masala. De naam verwijst naar de tandoor, een kleioven waarin het gerecht op hoge temperatuur wordt gegaard. Hierdoor ontstaan een licht rokerig aroma en een subtiel geroosterde smaak. De combinatie van frisse yoghurt, kruidige specerijen en intense hitte geeft tandoori zijn karakteristieke balans van romigheid, pittigheid en gegrilde nuances, waardoor het wereldwijd geliefd is.

Vandaag een recept om van dit kruidige gerecht een eenpansgerecht te maken. Zonder zakjes en pakjes, maar puur en gezond!


Bereiding marineren:

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom goed door elkaar.
  • Snijd de kippendijfilets een paar keer iets in met een scherp mes, zodat de marinade goed kan intrekken.
  • Leg de kippendijfilets in de marinade en zorg dat alles goed bedekt is.
  • Plaats de kom afgedekt in de koelkast in laat minimaal 8 uur, maar liever een hele nacht marineren.


Bereiding Kip Tandoori:

  • Verhit een diepe koekenpan (of hapjespan), het gehele gerecht moet er straks in passen, en rooster het amandelschaafsel lichtbruin.
  • Stort het amandelschaafsel op een bord en laat afkoelen.
  • Verhit een flinke scheut arachideolie in de pan en bak de kip, inclusief de marinade, 6 - 8 minuten aan.
  • Draai de kip regelmatig om aanbakken te voorkomen.
  • Haal de kip uit de pan en zet even apart.
  • Wrijf de pan schoon en voeg weer een scheutje arachideolie toe.
  • Draai het vuur wat lager en bak de uien en paprika 4 minuten op laag vuur aan.
  • Voeg de gember en knoflook toe en laat deze 1 minuut meebakken.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat 2 minuten meebakken om te ontzuren.
  • Strooi de rijst er bij en giet de kokosmelk er over.
  • Verdeel de kikkererwten er over.
  • Roer alles goed door en leg dan de kip er boven op.
  • Giet de bouillon er over heen tot de kip net niet onder staat en plaats de deksel op de pan. Laat 10 minuten zachtjes koken totdat de rijst gaar is.
  • Als je wilt kun je het geheel halverwege een keer omscheppen om aanbakken te voorkomen, maar met laag vuur is dat niet echt nodig.
  • Schep als de rijst gaar is de spinazie in delen door de rijst tot dat alle blaadjes geslonken zijn.
  • Bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel en zet direct op tafel.
  • Lekker met wat yoghurt en (zelfgemaakt) naanbrood.


Domaine de La Baume Viognier Elisabeth – Elegant en aromatisch genieten

Domaine de La Baume is een historisch wijnhuis uit de Languedoc-regio in Zuid-Frankrijk, opgericht in 1882. Dit prestigieuze domein staat bekend om zijn kwaliteitswijnen die de essentie van het Zuid-Franse terroir perfect vastleggen. Met een focus op traditioneel vakmanschap en moderne technieken, produceert Domaine de La Baume verfijnde wijnen die wereldwijd geliefd zijn om hun rijke smaken en expressieve aroma's.

De Viognier-druiven voor Elisabeth komen van zorgvuldig geselecteerde wijngaarden met een ideaal mediterraan klimaat. Deze wijngaarden profiteren van warme dagen, koele nachten en kalkrijke, goed doorlatende bodems, die zorgen voor optimale rijping en intense aroma's. De unieke ligging en grondstructuur van deze wijngaarden geven de Viognier-druiven hun karakteristieke bloemige en fruitige smaken.

Na een zorgvuldige oogst worden de druiven zacht geperst en ondergaan ze een temperatuurgecontroleerde fermentatie om de delicate aroma's te behouden. Een deel van de wijn wordt gerijpt op Franse eikenhouten vaten, wat zorgt voor extra body, subtiele tonen van vanille en een verfijnde structuur, terwijl de rest in roestvrijstalen tanks rijpt voor frisheid.

Domaine de La Baume Viognier Elisabeth is een elegante, aromatische wijn met tonen van perzik, abrikoos en een vleugje witte bloemen. Met zijn zachte textuur en lange, fruitige afdronk is deze Viognier perfect voor bij romge Tandoori gerechten, wit vlees, zeevruchten of als verfijnd aperitief.

Hij is online onder andere verkrijgbaar bij: De Drankenmarkt



ਚੰਗਾ ਖਾਓ!

Changa Khao!


05-08-2025

Tandoori Eenpansgerecht
Domaine de La Baume Viognier Elisabeth