TAVUK KAPAMA
(Turkse Kip met Bulgur)
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Turkije
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 70 minuten
Ingrediënten:
- 800 gram kippendijen
- 1 ui, grof gesnipperd
- 100 gram wortel, in blokjes gesneden
- 2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
- 1 rode punt paprika, in stukjes van 2 x 2 cm
- 250 gram bulgur
- 600 ml heet water
- 1 el rode paprika puree
- 1 el tomatenpuree
- 100 gram diepvries doperwten
- 1 wortel, in blokjes gesneden
- 2 tomaten, in grove stukken gesneden
- 3 el olijfolie
- ½ tl oregano
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl pul biber
- 1 tl sumak
- ¼ tl komijn
- ½ tl gedroogde munt
- 1 kippenbouillonblokje
- ½ tl zwarte peper
- platte peterselie, om te garneren
Tavuk Kapama is een traditioneel gerecht uit de Turkse keuken, dat zijn oorsprong vindt in de regio Anatolië. Het gerecht bestaat meestal uit kip die langzaam wordt gekookt met groenten en kruiden, en wordt vaak geserveerd met rijst of brood. Het woord "kapama" betekent "afgedekt" of "bedekt" in het Turks, wat verwijst naar de manier waarop het gerecht wordt bereid: de kip wordt onder een deksel of in een afgesloten pot gekookt, zodat de smaken zich goed kunnen mengen. Tavuk Kapama weerspiegelt de rijke culinaire tradities van Turkije, waar langzaam koken en smaakvolle kruiden centraal staan.
Bereiding:
- Verhit 4 eetlepels olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en bak de kippendijen rondom bruin aan.
- Haal ze uit de pan en leg ze even apart.
- Voeg de ui, wortelblokjes en paprika en bak deze 5 minuten aan in het achter gebleven braadvet in de braadpan.
- Voeg de laatste minuut de knoflook er bij.
- Doe de paprika- en tomatenpuree er bij en roer goed om.
- Voeg de oregano, munt, pul biber, gerookt paprikapoeder, komijn, sumak, bouillonblokje en zwarte peper toe. Roer alles goed door elkaar.
- Strooi de bulgur en doperwten toe aan de pan en roer dit ook weer goed door elkaar.
- Giet 600 ml heet water in de pan en schep alles een paar keer om.
- Leg de kippendijen terug in de pan en verdeel daar boven op de stukken tomaat.
- Laat het gerecht afgedekt ongeveer 6 minuten pruttelen op laag vuur.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200⁰C.
- Schuif de pan in de voorverwarmde oven en bak de Tavuk Kapama afgedekt nog eens 30 minuten.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten.
- Schep de Tavak Kapama op voorverwarmde borden en garneer met peterselie (of koriander).
Bij dit gerecht zou een wijn moeten passen die de smaken ondersteunt zonder deze te overweldigen. Kies je voor rood, ga dan voor een Syrah/Shiraz. Zoals de Bodegas Ponce Manchuela El Mirador de la Casilla Syrah. Manchuela-pionier Juan Antonio Ponce mag dan bekend staan om z’n fantastische wijnen van bobal en andere lokale druivenrassen, ook met de internationale syrah weet hij wel raad. Hij levert een prachtige, pure rode wijn, met enerzijds de typische kenmerken van een goede Syrah en anderzijds de onmiskenbare Ponce-signatuur. El Mirador heeft heerlijk sappig kersenfruit, een vleug zwarte peper en een subtiele houtinvloed.
Ga je liever voor een witte wijn, denk dan aan een frisse Sauvignon Blanc. Zoals de Baron Charcot Premium Sauvignon BlancUitmuntende prijs-kwaliteitverhouding uit de Languedoc! Deze karakteristieke Sauvignon met expressieve aroma's en een frisdroge, zuivere smaak biedt zeer veel waar voor zijn geld.
Beide wijnen zijn onder andere verkrijgbaar bij JosBeeres.nl
Afiyet olsun
10-01-2025






