TORTELLINI CON ZUCCHINE E SALMONE

(Tortellini met Courgette en Zalm)



Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 400 gram tortellini
  • 8 el olijfolie extra vergine
  • 2 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 courgette, in reepjes gesneden
  • 300 ml kookroom
  • 250 ml visbouillon van goede kwaliteit
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 4 moten zalmfilet met vel a 200 gram
  • gemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • ½ tl cayenne peper, naar smaak


Tortellini con zucchine e salmone

Er hangt iets zachts en verleidelijks in de lucht bij dit gerecht. De tortellini wiegen in een romige saus die geurt naar witte wijn en warme avonden aan zee. Zalm smelt op de tong, zijn zilte elegantie omarmd door de fluweelzachte room, terwijl courgette een vleugje lente en lichtheid toevoegt. Het is een gerecht dat niet schreeuwt om aandacht, maar zachtjes fluistert van comfort, warmte en Italiaanse eenvoud. Elke hap roept beelden op van een zonovergoten terras, een glas wijn dat glinstert in het licht, en het geluk van even nergens anders hoeven zijn dan hier.


Bereiding:

  • Breng alvast  in een ruime pan 4 liter licht gezouten water aan de kook. Dit gebruiken we straks voor de tortellini.
  • Verhit in een ruime koekenpan op middelhoog vuur 4 eetlepels olijfolie.
  • Voeg de ui toe en fruit deze in 3 minuten zacht en glazig.
  • Voeg de courgettereepjes toe aan de pan en bak deze tot dat ze beginnen te kleuren en zacht zijn.
  • Doe de knoflook, laurier en takjes tijm er bij en fruit deze 1 minuut mee.
  • Giet de wijn in de pan en breng deze aan de kook.
  • Laat koken tot deze bijna verdampt is en giet dan de bouillon in de pan.
  • Laat deze tot de helft inkoken en giet dan de room er bij.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen.
  • Breng indien  nodig op smaak met wat peper en zout.
  • Stort de tortellini in de pan met kokend water en kook deze volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Verhit in een andere koekenpan de resterende 4 eetlepels olijfolie.
  • Bestrooi de onder- en bovenzijde van de zalmsfilet met peper, zout en wat cayennepeper.
  • Bak de vis op hoog vuur 2 - 3 minuten op de velzijde tot het vel krokant is en vlees tot 3 mm naar binnen gegaard is.
  • Verlaag het vuur naar middelmatig en draai de filets voorzichtig om.
  • Bak ze naar smaak nog 1 a 2 minuten tot de gewenste gaarheid. Pas op, bak niet te lang door, want volledig gare zalm is droog en niet lekker.
  • Giet de tortellini af en vang daarbij 1 kopje kookvocht op.
  • Meng de gare tortellini door de roomsaus en voeg eventueel nog wat kookvocht toe om de juiste concestentie te krijgen.
  • Schep de tortellini met roomsaus over op 4 voorverwarmde borden en leg er op elk bord een moot zalmfilet op.


Bij een gerecht als Tortellini con Zucchine e Salmone hoort een wijn die finesse en balans brengt. De Pinot Grigio van Kellerei Kurtatsch, afkomstig uit het koele Alto Adige in Noord-Italië, doet dat met overtuiging. Deze wijn toont hoe verfijnd Pinot Grigio kan zijn wanneer hij op hoogte wordt verbouwd, waar de druiven langzaam rijpen en hun natuurlijke frisheid behouden.

In het glas schittert hij bleek goud met een groene schittering. De geur is delicaat: witte perzik, peer, een vleugje citrus en een hint van bergkruiden. In de mond is hij levendig maar rond, met een zuivere mineraliteit die herinnert aan de kalkrijke bodem van de Dolomieten.

De wijn sluit prachtig aan bij de romige saus van witte wijn, visbouillon en room. Zijn frisse zuren houden het gerecht licht, terwijl zijn subtiele structuur harmonie brengt met de zachte zalm en courgette.

Pinot Grigio Kurtatsch is niet zomaar een begeleider, maar een verfijnde partner aan tafel – een wijn die de Italiaanse keuken eert met helderheid, elegantie en pure berglucht in elke slok.

In Nederland is deze goed geprijsde kwaliteitswijn verkrijgbaar bij onder andere: Henri Bloem.


Buon appetito!


17-10-2025

Tortellini con zucchine e salmone
Kurtatsch / Pinot Grigio