TORTILLA DE PATATAS ALLA OMAR ALLIBHOY
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Spanje
Gang: Lunch / Bijgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 55 minuten
Ingrediënten:
- 2 middelgrote uien, in ringen van 2 mm gesneden
- 3 middelgrote aardappelen, over de lengte in plakjes van 3 mm gesneden
- 400 ml Spaanse extra vierge olijfolie
- 4 grote verse eieren
- versgemalen zwarte peper
- gemalen zeezout

Vergeet alles wat je denkt te weten over tortilla’s. Nee, dit is geen opgerolde maisdeken vol kip en guacamole. De Spaanse tortilla is het dikkige, omeletachtige nichtje van de frittata – geboren uit aardappels, ei en een flinke snuf “olé!”. Voeg daar wat ui aan toe (en voor de avonturiers onder ons: chorizo, paprika of wat er verder in je koelkast ligt) en je hebt een klassieker te pakken waar elke Spaanse oma voor in de pan klimt.
Iedere Spaanse familie zweert bij z’n eigen versie – het lijkt wel een nationale sport. Geen Spaanse schoonfamilie in de buurt? Geen paniek. Zelfs als toerist struikel je erover op elke straathoek. Geserveerd als tapa, bijgerecht of tussen een broodje met aioli – deze alleskunner voelt zich overal thuis. Dus gooi je schort om, pak die aardappels, en maak indruk bij de borrel, de BBQ of tijdens je picknick in het park. Viva la tortilla!
Bereiding:
- Verhit de olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de uien toe en laat deze 2 - 3 minuten meebakken.
- Voeg de aardappelen toe en draai het vuur lager.
- Laat de aardappelen en uien ongeveer 20 minuten op middelmatig vuur bakken tot de uien zoet gekarameliseerd zijn. Schep regelmatig om.
- Schep het uienmengsel uit de olie in hittebestendige kom.
- Voeg de eieren en wat peper en zout toe en roer alles goed door elkaar.
- Laat de smaken ongeveer 15 minuten intrekken.
- De olie kun je filteren en opvangen in een afsluitbare pot. Deze kun je zeker nog 5 x gebruiken.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur.
- Giet het eiermengsel in de hete pan en laat 2 minuten bakken.
- Draai het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes bakken.
- Draai de tortilla met behulp van een plat bord om en laat hem terug in de koekenpan glijden.
- Zet het vuur weer 2 minuten hoog.
- Draai daarna het vuur weer lager en laat nog eens 5 minuten zachtjes garen.
- Laat de tortilla op een mooi bord glijden en snij in punten.
Bij een eenvoudige en authentieke tortilla de patatas past een Spaanse wijn die het gerecht niet overrompelt, maar mooi aanvult. De smaken zijn zacht, licht zoetig door de ui, en romig van structuur. Je zoekt dus een witte wijn met frisheid en subtiele aroma’s of een rode wijn met niet te veel tannine of hout.
Als witte wijn kozen wij voor de Pazo de Senorans Albarino. Prachtige "volle" Albariño, klassiek, licht exotisch, mooi aromatisch, met zachte tonen van peer, perzik, grapefruit, een vleugje honing, mineralen en frisse zuren. Deze invloeden vindt men ook terug in de smaak.De wijn is heerlijk fris en door het goede rijpheid van het fruit lijkt de wijn zelfs iets zwoel, zeg maar mondvullend. De afdronk is lang, intens en complex. Lieflijk, fruitig en droog smaakpatroon met mineralige finish. Een toppertje als we over de Albariño-druif spreken. ! Niet voor niets heeft Ferran Adrià (voorheen El Bulli) voor zijn nieuwe restaurant 'Tickets' in Barcelona deze wijn als een van zijn 'open wijnen' uitgekozen.
Deze wijn is online onder andere verkrijgbaar bij: Grandcruwijnen.nl
Als rode wijn kwamen wij bij toeval uit op de Rioja Tinto (Joven) | Abtole. Rioja staat bekend om zijn houtgerijpte wijnen uit het gelijknamige wijngebied in Noordoost-Spanje. Maar behalve de oudere wijnen (Crianza, Reserva en Gran Reserva) worden er ook jonge, fruitige wijnen gemaakt. Deze krijgen de naam Joven. Het Spaanse woord Joven betekent letterlijk ‘jong'. Het doel van zo'n jonge wijn, die geen contact krijgt met hout, is om de jeugdige fruitigheid in de wijn te behouden. En dat is in het geval van Abtole Rioja Joven goed gelukt :-). Je proeft de smaak van rood fruit (bramen en rode bessen) en laurierdrop.
Vanwege zijn fruitige karakter is deze wijn ideaal om licht gekoeld te schenken als aperitief. Ook is deze lichte rode wijn heerlijk bij tapas, rijst, pasta, kaas, tortilla de patatas en bij alle soorten vlees.
Deze wijn is in Nederland verkrijgbaar bij het sympathieke Cantivino in Haarlem.
¡Disfrute de su comida!
27-07-2025