TURKSE KÖFTE
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Turkije
Gang: Fingerfood / Bijgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 40 minuten bereiden + 1 nachtje rusten
Ingrediënten:
- 500 gram runder- of lamsgehakt
- 1 geraspte ui
- 1 el olijfolie, extra vergine
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 1 ei
- 5 el paneermeel of panko
- ½ bosje peterselie, fijngesneden
- 1 tl komijn poeder
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl pul biber (rode paprikavlokken)
- 2 tl gemalen zeezout
- 3 el zonnebloemolie (om in te bakken)

De liefhebbers van rockmuziek en lekkere bieren kunnen zich dit gerecht vast wel herinneren. De Turkse köftes met een heerlijk glas Turfsteker van de Drentsche Schans. Je krijgt het beste resultaat als je het gehakt een dag van te voren kruid en een nachtje in de koelkast laat rusten.
O ja....op de BBQ bereiden kan natuurlijk ook!
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten (behalve de zonnebloemolie) in een kom goed door elkaar.
- Dek de kom af en laat een nachtje op smaak komen in de koelkast.
- Draai van het gehakt balletjes ten grote van een golfbal en druk deze een beetje plat.
- Verhit 3 eetlepels olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de köfte's aan beide kanten mooi bruin en draai ze regelmatig om. Ze moeten van binnen nog wel lekker sappig blijven, dus ga niet te lang door.
- Serveer de köftes met Turkse Rijst of met Turks brood en een lekkere yoghurtdip.
Drentsche Schans Turfsteker is een Dubbel. Een donker, karamelachtig bier met een mooie roodbruine kleur. Heerlijk om zo te drinken of bij licht kruidig eten
PS: Beide termen, köfte en köfta, worden gebruikt om hetzelfde gerecht aan te duiden, maar het verschil zit voornamelijk in de taal en regio:
- Köfte is de Turkse term voor dit gerecht, dat meestal bestaat uit gekruid gehakt, vaak met uien, kruiden en specerijen.
- Köfta is de Arabische versie van hetzelfde woord en wordt in veel Arabische landen gebruikt.
Afiyet olsun!
18-01-2025

