VOLKOREN VLOERBROOD
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Nederland
Gang: Lunch / Bijgerecht
Hoeveelheid: 1 stuks
Tijd: 15 minuten kneden + 2 uur rijzen + 35 minuten bakken
Ingrediënten:
- 350 ml lauwwarm water (26⁰C)
- 500 gram tarwemeel
- 7 gram instantgist (1 zakje)
- 9 gram zout
Extra benodigheden:
- pizzaschep
- pizzasteen
- rijsmandje
- hittebestendig bakje voor water

Dit eenvoudige recept voor volkoren vloerbrood kan, als je je aan het recept houdt, niet mislukken. Ik gebruik een keukenmachine met deeghaak voor het recept, want dat maakt het allemaal een stuk minder intensief. Voor het bakken heb ik twee mogelijkheden voor je beschreven: één voor in de oven en één voor op de BBQ. In beide gevallen raad ik je aan om een pizzasteen te gebruiken voor een optimaal resultaat en gelijkmatige garing.
Bereiding deeg:
- Los in een kommetje de gist op in het lauwwarme water.
- Doe het meel in de kom van je keukenmachine en plaats de deeghaak in de machine.
- Giet al draaiend op stand 1 de gistoplossing bij het meel en voeg daarna het zout toe.
- Laat het meel 5 minuten op stand 1 mengen.
- Verhoog na 5 minuten de snelheid naar stand 2 en kneed het deeg 5 minuten, zodat de gluten zeg kunnen ontwikkelen. Tijdens dit proces zal de temperatuur iets stijgen, waardoor ook de gist actiever wordt.
- Als het deeg na 5 minuten mooi elastisch is, kunnen we het laten rijzen.
- Haal het deeg uit de kom en vet de kom in met wat olie of een bakspray.
- Bol het deeg op spanning en leg het terug in de kom.
- Dek deze af met huishoudfolie en zet deze 40 minuten op een warme tochtvrije plek om het deeg te laten rijzen.
- Breng na 40 minuten het deeg opnieuw op spanning en laat het nogmaals afgedekt 40 minuten rijzen.
- Breng na de tweede rijs het deeg opnieuw op spanning en bestrooi met wat bloem. Plaats deze op z'n kop in het rijsmandje. Laat het nogmaals afgedekt 60 minuten rijzen.
- Heb je geen rijsmandje? Neem dan een pizzaschep en bestrooi deze met wat bloem. Leg het deeg op de pizzaschep en bol deze nogmaals op. Bestrooi de deegbol met wat bloem. Plaats de kom over het deeg en laat 1 uur rusten.
Bereiding brood bakken oven:
- Plaats een metalen bakplaat onder in de oven en daarboven een rooster.
- Leg de pizzasteen op het rooster en verwarm de oven 60 minuten voor op 240⁰C.
- Stort het deeg uit het rijsmandje op de bebloemde pizzaschep.
- Snijd de bovenkant van het deeg kruislings in met een scherp mesje.
- Schuif het deeg rechtstreeks op de voorverwarmde pizzasteen en giet een kopje water in de bakplaat.
- Sluit de oven en verlaag de temperatuur naar 220⁰C.
- Bak het brood in 35 - 40 minuten bruin en gaar.
Bereiding brood BBQ:
- Richt je BBQ in voor bakken op 240⁰C met een pizzasteen. Dat betekent dat je 1 steen als deflector gebruikt en daarboven de pizzasteen waarop je het brood gaat bakken. Dit voorkomt dat de pizzasteen te heet wordt en je brood aanbrandt.
- Laat de pizzasteen in 60 minuten goed warm worden.
- Stort het deeg uit het rijsmandje op de bebloemde pizzaschep.
- Snijd de bovenkant van het deeg kruislings in met een scherp mesje.
- Schuif het deeg rechtstreeks op de voorverwarmde pizzasteen en plaats er een hittebestendig schaaltje met water naast.
- Sluit de BBQ en verlaag de temperatuur naar 220⁰C.
- Bak het brood in 35 - 40 minuten bruin en gaar.
Eetsmakelijk!
23-06-2025