WILDE-SPINAZIESOEP MET KNOFLOOKCROUTONS


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Spanje (Mallorca)

Gang: Voorgerecht / Lunch

Hoeveelheid: 4 - 6 personen

Tijd:


Ingrediënten soep:

  • 3 el extra vergine (Spaanse) olijfolie
  • 750 gram grote uien, in ringen van 5 mm gesneden
  • 2 tl bruine suiker
  • 1500 gram wilde spinazie, gewassen
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1500 ml kwalitatieve groentebouillon
  • 1 el citroensap
  • 3 el crème fraîche


Ingrediënten knoflookcroutons:

  • 5 el extra vergine (Spaanse) olijfolie
  • 2 tenen gekneusde knoflook
  • ½ ciabatta, in blokjes van 2 x 2 cm gesneden
  • ½ tl Maldon zoutvlokken
Wilde-Spinaziesoep met croutons

Er zijn gerechten die eenvoud ademen, maar in hun puurheid juist iets bijzonders laten ontstaan. Een soep van wilde-spinazie is daar een voorbeeld van: fluwelig groen, met aardse tonen en een vleugje bitterheid die direct doet denken aan geurige herfstbladeren in de ochtendzon. Voeg daar de geur van goudbruin gebakken knoflookcroutons aan toe — krokant, geurig, hartig — en je hebt een gerecht dat warmte en frisheid perfect verenigt.


Bereiding:

  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan met dikke bodem.
  • Zet het vuur zeer laag en bak al roerend de uien 15 minuten.
  • Voeg de bruine suiker toe en bak de uien zonder deksel nog eens 30 - 45 minuten tot ze bijna uit elkaar vallen.
  • Om de wilde-spinazie mooi groen te houden bereid ik deze op volgens de volgende methode:
  • Breng 3 liter water aan de kook.
  • Leg de wilde-spinazie (eventueel in porties) in een ruime vergiet en plaats deze in de gootsteen.
  • Giet heel langzaam het kokende water over de spinazie en draai met een tang de spinazie af en toe om, zodat alle bladeren regelmatig met het kokende water in contact komen.
  • Schep de spinazie bij de uien en voeg 1 theelepel zeezout en dezelfde hoeveelheid versgemalen zwarte peper toe.
  • Roer goed door elkaar en schenk de groentebouillon erbij tot het geheel 1 cm onderstaat.
  • Breng het geheel aan de kook en laat op een laag vuurtje 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Breng de soep op smaak met het citroensap en eventueel nog wat extra zout en peper.


Bereiding knoflookcroutons:

  • Verhit ondertussen in een koekenpan 5 eetlepels olijfolie op matig vuur en voeg de gekneusde knoflook toe.
  • Bak de knoflook 5 minuten op zeer laag vuur en verwijder deze daarna.
  • Voeg de broodblokjes toe en bak, deze terwijl je de pan af en toe schudt, in ongeveer 4 minuten goudbruin en krokant.
  • Bestrooi de croutons met de zoutvlokken.


Serveren:

  • Schep de soep in voorverwarmde kommen of diepe borden.
  • Druppel de crème fraîche over de soep en verdeel de croutons er over.


Bij zo’n combinatie hoort een wijn die diezelfde balans in zich draagt. De S’ERA Prensal Blanc van Oliver Moragues is daar als het ware voor gemaakt. Deze wijn komt van een van de oudste wijnhuizen van Mallorca, waar de familie Moragues al sinds de 13e eeuw landbouw bedrijft. De wijngaarden liggen rond het landgoed Possessió Biniali, in het hart van het eiland, waar de zon krachtig schijnt maar de nachten koel blijven. Die contrasten geven de wijn zijn verfijnde spanning tussen frisheid en diepte.

De druif Prensal Blanc — lokaal ook wel Moll genoemd — is de ziel van deze wijn. In het glas toont hij een helder strogele kleur met een lichte glans. De geur opent met aroma’s van groene appel, witte perzik en amandelbloesem, gevolgd door een subtiele minerale toon die doet denken aan natte kalksteen na een zomerse regenbui. De smaak is zuiver, verkwikkend en rond tegelijk: een lichte romigheid in balans met levendige zuren.

Bij deze spinaziesoep werkt die spanning prachtig. De wijn tilt de groene, kruidige tonen op, terwijl de zachte textuur van de soep de wijn rond maakt in de mond. De knoflookcroutons brengen een vleugje warmte, die door de amandelachtige afdronk van de Prensal Blanc nog eens wordt versterkt.

Samen vormen ze een moment van ingetogen harmonie — puur, mediterraan en tijdloos elegant.

Deze zeldzame wijn is bij onze zuiderburen online te bestellen bij: Winetime.be


¡Disfrute de su comida!


29-09-2025

Wilde-Spinaziesoep met croutons
Maldon Zoutvlokken
Oliver Moragues S'ERA - Prensal Blanc